Curtea de Apel Cluj a respins contestația formulată de avocații primarului Cătălin Cherecheș împotriva măsurii de arest preventiv dispusă de Tribunalul Cluj. Soluționarea propunerii de arestare preventivă este din acest moment definitivă pentru 30 de zile, începând cu data de 27 aprilie și până în 26 mai.
Avocații vor depune o cerere de revocare a măsurii arestării preventive, fiind deja formulată o cerere de probațiune la Parchet prin care se solicită audierea unor martori care pot să confirme ceea ce a declarat Cătălin Cherecheș la Tribunalul Cluj și în completarea acelei declarații, astăzi la Curtea de Apel Cluj unde Cătălin Cherecheș a fost chestionat aproximativ 5 ore și jumătate. Avocații au arătat că el nu reprezintă un pericol și prin prisma faptului că în mai puțin de 24 de ore peste 7000 de persoane au semnat petiția de susținere a lui Cătălin Cherecheș.
ACTUALIZARE1
Timp de aproximativ 9 ore, perioadă în care au avut loc dezbaterile privind recursul depus de avocații primarului Cătălin Cherecheș, apărătorii au adus argumente în fața instanței de judecată prin care au încercat să demonstreze că edilul băimărean nu reprezintă un pericol public și că poate fi cercetat și sub control judiciar.
Imediat ce au ieșit din sala de judecată, avocații primarului Cătălin Cherecheș au făcut declarații importante în fața reprezentanțiilor mass-media.
„Există foarte multe lucruri discutabile. Cred că noutatea acestei cauze constă în faptul că s-a procedat la efectuarea unor înregistrări după depunerea unui denunț cu telefonul proprietatea denunțătorului. Deci, în mod clandestin și ocult. Potrivit legii, există proceduri care trebuie respectate în această situație. Există metode speciale de anchetare în astfel de cazuri și nu se poate recurge la interceptări în clandestinitate. Aceste chestiuni sunt interzise de instanțele europene, practica se numeşte privatizarea muncii de urmărire penală şi este interzisă. Avem proceduri. Trebuia emisă o ordonanță, trebuia solicitat mandat de interceptare de la judecător și urmărit astfel încât să știi exact care este relația dintre cei doi. Așa, denunțătorul a înregistrat ce a vrut, când a vrut și le-a livrat periodic Serviciului Teritorial Cluj al DNA. Nu credem că se poate face justiție în acest mod. Avem legi, avem proceduri și lupta împotriva corupției trebuie să fie și este una instituționalizată și nu se poate desfășura decât într-un cadru legal și potrivit legii”, a spus Mihai Pop Cerneanu, avocatul primarului Cătălin Cherecheș, potrivit www.oradecluj.oradestiri.ro.
„În contestația pe care am formulat-o am solicitat desființarea încheierii. O primă chestiune de drept este împrejurarea că în conținutul ordonanței de punere în mișcare nu se arată explicit care sunt actele materiale cu privire la care s-a dispus inculparea. Este vorba despre un enunț general că ar fi vorba de două acte materiale de luare de mită dar în ce privește ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penală trebuia să fie motivată pentru că ordonanța de începere a urmării penale și cea de extindere face referire la cinci acte materiale. Am susținut că această cerere nu este nici justificată întrucât lipsesc acele indicii rezonabile privind săvârșirea infracțiunii de către domnul primar Cherecheș. Pentru esența acestei infracțiuni am arătat care sunt argumentele apărării. În esență am arătat că această măsură de arestare preventivă nu este nici justificată. Potrivit legii, pentru arestarea preventivă trebuie să fie prezente niște riscuri. Sunt patru la număr, riscul de comitere a unor infracțiuni, de fugă, de sustragere practic de la proces, de influențarea martorilor și de alterare a probelor. Neexistând asemenea riscuri, după părerea noastră măsura nu este justificată”, a spus avocatul Tiberiu Ban, citată fiind de aceeași sursă.