Acasăsinucidere maramuresZILE NAȚIONALE - Polonia - cultură

ZILE NAȚIONALE – Polonia – cultură

spot_img

DISTRIBUIȚI

Republica Polonă sărbătorește Ziua națională la 3 mai, de Ziua Constituției (adoptată în 1791), dar și la 11 noiembrie, de Ziua Independenței (1918). Cultura poloneză are o istorie bogată, veche de o mie de ani, cu influențe atât din Occident, cât și din Orient, în prezent, aceste influențe fiind vizibile în arhitectură, folclor și artă.

Polonia este locul de naștere al multor persoane celebre în întreaga lume, precum Papa Ioan Paul al II-lea, Marie Sklodowska-Curie, Kazimierz Pulaski, Tadeusz Kosciuszko, Nicolaus Copernic, Frédéric Chopin, Andrzej Wajda etc. Un loc aparte în cadrul culturii poloneze este ocupat de cinematografie, care a reușit să se impună la nivel internațional și să influențeze curente renumite din Europa contemporană, printre care noul val francez și neorealismul italian.

Regizorul Martin Scorsese a spus, în urma unei vizite din 2011, la Școala Națională Poloneză de Film din Lodz, că din incursiunea în istoria și lumea filmului polonez, a învățat nu doar cum se fac filmele, ci și de ce se fac filmele. „Cinematografia poloneză este una a viziunii personale, a angajamentului social și a responsabilității poetice, de la care am învățat cu toții și care stabilește un standard înalt pe care, eu ca regizor, m-am străduit să îl ating cu fiecare film pe care l-am făcut”, preciza Martin Scorsese, în 2014, citat de site-ul mspresents.com.

Preocuparea cineastului american față de cinematografia poloneză s-a manifestat încă din 2011, când a fost cu o bursă în Polonia și s-a concretizat în 2014 prin evenimentul cultural intitulat „Martin Scorsese Presents: Masterpieces of Polish Cinema”, prin care regizorul a selectat 24 de filme poloneze ale unor regizori clasici care au influențat cinematografia europeană.

„Este o mare onoare pentru mine să prezint publicului ‘Capodoperele cinematografiei poloneze’, o serie de 24 de filme realizate în această epocă fertilă în Polonia (n.r. perioada comunistă), de către regizori precum Andrzej Wajda, Krzysztof Zanussi — ‘The Constant Factor’ (1980), ‘Camouflage’ (1977); Andrzej Wajda — ‘Man of Iron’ (1981), ‘Ashes and Diamonds’ (1958); Jerzy Kawalerowicz — ‘Pharaoh’ (1966), ‘Night Train’ (1959), ‘Mother Joan of the Angeles’ (1961); Wojciech Jerzy Has; Aleksander Ford; Krzysztof Kie?lowski — ‘Blind Chance’ (1987), ‘A Short Film About Killing’ (1988)”, a mai precizat regizorul Martin Scorsese.

Istoria cinematografiei în Polonia este strâns legată de evoluția social-politică a țării, apogeul filmului polonez fiind considerat perioada comunistă, când, în ciuda cenzurii, realizatori de filme precum Roman Polanski, Krzysztof Kie?lowski, Agnieszka Holland, Andrzej Wajda sau Andrzej Zulawski au reușit să influențeze dezvoltarea cinematografiei.

După ce în anii ’60 Krzysztof Zanussi, un cineast al conștiinței morale, a militat în favoarea responsabilității individului în fața mecanismelor sociale alienante, anii ’70 vor aduce o abordare nouă. Astfel, critica socială, până la acea vreme mai mult sau mai puțin ascunsă în spatele alegoriilor și simbolurilor, va fi transpusă, odată cu „Omul de marmură” (1977) al lui Wajda, printr-o scriitură cinematografică care se îndepărtează de metaforă, pentru a reda un realism critic foarte direct, scrie Larousse.fr.

Agerpres

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA