Ziua mamei se sărbătorește, începând cu anul 2010, în prima duminică a lunii mai, respectiv la 1 mai, anul acesta.
A fost stabilită prin Decretul 1468 pentru promulgarea Legii pentru instituirea Zilei mamei, semnat de președintele României Traian Băsescu la 13 octombrie 2009, și publicat în M.O. 694/15 octombrie 2009. Prin același Decret, a fost promulgată și Legea pentru instituirea Zilei tatălui, care se sărbătorește, începând cu anul 2010, în cea de-a doua duminică a lunii mai.
Legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților, la 29 septembrie 2009. Inițiativa pentru instituirea acestor două sărbători a avut-o, în luna iunie 2009, Alianța Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), precum și un grup de opt parlamentari.
Prin sărbătorirea Zilei mamei, este subliniată importanța acesteia în viața de familie și în universul copilului. Până în anul 2009, România era printre puținele state ale lumii, care, în lipsa unei Zile a mamei, a marcat doar Ziua femeii, la 8 martie, extinzându-i acesteia aria de semnificații.
La nivel mondial, în decursul anului, această zi este marcată la aproximativ 24 de date diferite, printre acestea numărându-se 8 martie, când este celebrată și Ziua internațională a femeii, sau 21 martie, prima zi de primăvară, când este aniversată în peste 10 țări.
Ziua mamei este, de regulă, sărbătorită în a doua duminică a lunii mai, de circa 60 de state ale lumii, printre care: Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elveția, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, țările baltice, statele din America de Sud, țările nordice.
continuarea AICI