Echipa Infopolitic prezintă cifrele brute ale sprijinului de care se bucură pe Facebook cei mai importanţi candidaţi la alegerile locale. Cifrele sunt interesante pentru a vedea de unde se pleacă în această luptă electorală. Datele nu au relevanţă sociologică foarte mare – câtă vreme ele pot fi interpretate foarte diferit. Ele au însa o relevanţă cu privire la punctul de plecare în campania electorală.
Topul naţional este dominat de Gabriela Firea, care are de departe cei mai mulţi susţinători pe contul său de Facebook. Surpriza de pe locul 2 este candidatul PRU, Bogdan Diaconu;
Există o dominaţie clară a candidaţilor din Bucureşti (11 dintre candidaţii din topul naţional 10.000+ şi 8 din primii 10 candidează la PMB sau la primăriile de Sectoare);
Cei mai bine plasaţi candidaţi din provincie au semnificativ mai puţini susţinători pe Facebook decât candidaţii din Capitală;
Există sub 30 de candidaţi, la nivel naţional, care au conturi de peste 10.000 de susţinători;
Doar 6 candidaţi au conturi cu peste 50.000 de susţinători;
În topul candidaţilor la nivel naţional (+10.000) există doar două femei – Gabriela Firea şi Lia Olguţa Vasilescu (ambele PSD);
TOP 10 al orașelor în funcţie de numărul de susţinători ai candidaţilor principali (pe Facebook) începe, cum era de aşteptat, cu Bucureşti, continuând cu Baia Mare, Oradea, Cluj-Napoca, Botoşani, Braşov, Timişoara, Satu Mare, Constanţa şi Sfântu Gheorghe.
Metodologie
Pentru studiul pe care îl prezintă, Infopolitic a utilizat un algoritm de analiză cantitativă a numărului de like-uri maximal al fiecărui candidat anunțat, la nivel național, pentru alegerile locale. Perioada de culegere a datelor privind volumul de like-uri al candidaților la alegerile locale a fost 19-22 aprilie 2016. Baza de date nu reprezintă o construcție exhaustivă – aceasta este actualizată constant în funcție de modificările listelor de candidați și cele privind numărul de abonați pe Facebook (fani, prieteni sau „followeri”).
„Ne-am concentrat pe selecția candidaților care vor intra în cursa pentru conducerile primăriilor municipiilor de județ, pentru primăria Municipiului București și primăriile de Sector din Capitală.
În analiza datelor am utilizat clasificări descrescătoare în funcție de numărul de urmăritori și am grupat punctual candidații în funcție de o serie de indicatori: județul unde candidează, partidul de proveniență, numărul de utilizatori de Facebook și populația pentru orașe și județe, gradul de penetrare al Facebook la nivel local”, se mai arată în studiul realizat de Infopolitic.
Pentru prezentarea topului național al candidaților au fost luați în considerare candidații cu cel puțin 10.000 de abonați (pe un singur cont), iar în privința clasamentelor pe partide și orașe s-a ținut cont de toți candidații incluși în baza de date.
Echipa Infopolitic își asumă eventualele erori generate de mediul politic dinamic (candidați înlocuiți înainte de alegeri; lipsa unor candidați din listă – posibil anunțați după realizarea analizei) și de ritmul rapid de schimbare a statisticilor Facebook (de la o zi la alta).
ActualMM