Acasăsinucidere maramuresLUCRARE DE LICENȚĂ - O băimăreancă, studentă în Calabria, are nevoie de...

LUCRARE DE LICENȚĂ – O băimăreancă, studentă în Calabria, are nevoie de ajutor: chestionar despre românii din Italia

spot_img

DISTRIBUIȚI

Andreea Paula Danilescu are 22 de ani, este originară din Baia-Mare, iar de la vârsta de zece ani locuiește împreună cu mama ei în Italia, la Cosenza.

Datorită rezultatelor foarte bune la învățătură a obținut o bursă la facultatea de economie și dezvoltare. În prezent își pregătește lucrarea de licență, care are ca subiect fenomenul migrației românilor în Italia, după 1990.

Pentru a realiza o lucrare cât mai completă a realizat un chestionar la care invită spre completare cât mai multe persoane. Chestionarul este anonim și nu e obligatorie introducerea datelor personale.

Haideți să o ajutăm, nu durează decât două minute!

Iată scrisoarea pe care Andreea a trimis-o la redacția gazetaromaneasca.com și pe care am dorit să o publicăm pentru a-i da tinerei studente o mână de ajutor:

”Mi-am luat diploma de bacalaureat în “Ragioneria” (liceu economic) cu un rezultat mare. Acest rezultat mi-a permis să câştig o bursă de studiu la facultate. A fost o mare ocazie pentru mine, altfel nu aş fi putut continua studiile.

În acest moment sunt studentă la DES (Economie şi dezvoltare socială), la UNICAL (Universitatea din Calabria). Cursul e împărţit în două secțiuni: profilul de sociologie şi profilul de economie. Acest curs se adresează tinerilor care au un interes cultural pentru promovarea drepturilor omului şi a mediului, lupta împotriva sărăciei, inegalitatea şi discriminarea, atât în mediul local, fie acesta în curs de dezvoltare sau implicat în războaie sau conflicte. Cursul se referă la un domeniu de studiu care este încă relativ nou în panorama italiană, dar consolidat în context european. Se referă pe de o parte la dimensiunea globală de cooperare pentru dezvoltare, iar de cealaltă la dimensiunea teritorială de dezvoltare locală.

Mulţumită cursului ales, m-a pasionat tot mai mult fenomenul migrator din România către Italia. În Italia, la nivel academic, există multe studii asupra acestui argument, în special studii asupra “bandantelor” şi experienţele lor.

Am decis să scriu lucrarea de licenţă despre fluxurile migratorii din România în Italia, începând cu 1989, după căderea comunismului lui Ceauşescu, până în zilele de azi. M-am concentrat asupra motivelor care au împins românii să vină în Italia, aşa cum a făcut mama mea în 2004. Motivele sunt multe, sunt persoane care au plecat pentru probleme economice, altele pentru un viitor mai bun, altele pentru distracţie.

În lucrarea mea voi vorbi de această diaspora română din noul mileniu, prin ochii femeilor şi prin ochii copiilor lor, parte importantă din acest fenomen migrator. Un alt punct pe care îl voi atinge sunt “orfanii albi” (orfani bianchi), adică copiii lăsaţi în România până la întoarcerea părinţilor, care se simt singuri, cad în depresie şi se sinucid, cum evidențiază UNICEF.

Intrigată de acest subiect, în decembrie 2015 m-am întors în Cluj pentru a face anumite cercetări la biblioteca Universităţii Babeş Bolyai, cu privire la condiţiile femeilor migrante şi ale fiilor lor care rămân să le aştepte. În România, la fel ca în Italia, nu am găsit multe studii cu privire la copiii migranţilor.

Aşadar, la întoarcerea din România m-am gândit să realizez un chestionar pentru a evalua gradul de integrare al copiilor migranţilor. Este vorba de un simplu chestionar online, compus din 28 de întrebări. Mulţi se vor întreba de ce online sau vor judeca generaţia mea fiind mai tehnologică. Motivul alegerii mele este foarte simplu. În zona în care locuiesc eu nu există o comunitate activă a românilor. Având dificultăţi în completarea chestionarului, am decis să îl propun online, pentru a atrage atenţia mai multor persoane. Intenţia mea e aceea de a înţelege ce gândeşte şi cum trăiește această nouă generaţie de “români noi”, născuţi în România dar crescuţi în Italia, unde au frecventat şcoala şi unde muncesc..

Scopul acestui chestionar e de a înregistra o multitudine de date statistice. De exemplu, perioada în care au ajuns în Italia aceşti copii, dacă cunosc tradiţiile româneşti, dacă sunt acceptaţi în contextul social a Italiei etc. Toate datele obţinute vor fi interpretate şi încrucişate cu datele existente în textele de sociologie italiană şi română.”

Chestionarul e anonim şi se poate găsi pe internet la următorul link:
http://goo.gl/forms/XGEw1mguU6

Sursa: gazetaromaneasca.com

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA