Alex Robciuc are 29 de ani, este din Sighetu Marmației și nu este cunoscut. În schimb sunt celebre fotografiile făcute de el în Maramureș. Imaginile surprinse de el în judeţ au ajuns virale pe Internet și au cucerit inimile a milioane de oameni din lumea întreagă. Marile agenții de presă și ziare cu tradiţie din lume se bat pentru a-i publica lucrările.
Alex Robciuc a făcut cunoscut Maramureșul în lume datorită fotografiilor lui. De unde această pasiune?
Mă bucur că ați menționat Maramureșul, deoarece acolo este casa mea și totodată această zonă a contribuit mult la pasiunea mea pentru fotografie. Primele amintiri legate de mine ca fotograf le am din copilărie când am primit primul aparat foto de la bunicul meu. Acest aparat l-am explorat și exploatat îndelung, făcând fotografii la tot ce aveam în jurul meu. Cu timpul am descoperit și alte aparate de fotografiat, cu mai multe setări și opțiuni de folosire, iar aici Maramureșul a avut un rol important. Cadrul natural oferit de zonă a fost ideal pentru a-mi perfecționa stilul fotografic, relieful deluros și montan mi-a oferit posibilitatea de a lucra cu mai multe planuri într-un cadru, m-a ajutat să folosesc perspectiva în imagine, ansamblul coloristic pe diferite nivele în funcție de anotimp a fost iar un plus oferit de Maramureș muncii mele. Având toate aceste atuuri atât de aproape și pasiunea mea pentru fotografie s-a dezvoltat rapid.
Cum descoperi locurile care sunt cu adevărat de vis?
Locurile le descoperi cu ușurință atunci când cadrul natural are multe de oferit, iar Maramureșul abundă de astfel de locuri. Dar o fotografie ce redă locuri de vis pot spune că se realizează cu efort,răbdare și perseverență. Un loc ce ochiul îl percepe ca fiind „de vis” nu întotdeauna este redat la fel de obiectivul aparatului foto. Este nevoie de momentul potrivit al zilei în care și lumina îți este favorabilă, de unghiul potrivit și cel mai important de ochiul fotografului care va încadra frumos peisajul. Acestea ar fi câteva elemente importante pentru a putea reda un loc de vis.
Câte premii ai acumulat deja?
În general nu sunt adeptul concursurilor cu temă fotografică. În schimb mă bucur de o largă recunoștință a muncii mele în lumea largă, fotografiile mele au fost tipărite în zeci de publicații tipărite și sute de publicații online și asta înseamnă foarte mult pentru mine. Nume ca Daily Mail, La Republica, Corriere della serra, El comercio sau Discovery România sunt câteva dintre gazetele unde au fost prezentate diferite fotografii ale mele. De asemenea, multe fotografii au fost preluate de diferite agenții de presă, cea mai recentă fiind Associated Press. Premiile obținute ca și fotograf nu sunt de notorietate, ci mai mult o apreciere a calității muncii mele la diferite evenimente cu temă culturală sau artistică.
Ce spun părinţii și prietenii despre acest lucru?
Părinții și familia au fost întotdeauna mândri de mine, încă de la început când eram aproape un amator în fotografie și mă bucur că acum am ocazia să le mulțumesc pentru sprijin și prin alte căi decât verbal. Prietenii de asemenea cred că mă apreciază, ei fiind primii care mă felicită atunci când am un succes cu pozele mele, ei mă anunță de multe ori unde mi-au mai văzut fotografiile, ce site sau ce program tv a mai spus câte ceva despre mine și asta mă bucură nespus, deoarece văd ca au și ei interes pentru munca mea.
Mulţi fotografi se consideră profesioniști, deși nu au studii în domeniu. Crezi că acestea sunt necesare?
Cel mai important lucru pentru un fotograf este talentul. Într-adevăr acesta se desăvârșește prin studiu, fie el personal sau educativ. Eu consider că studiul fără talent și exercițiu este în zadar, dar totodată și că talentul necizelat nu va fi perceput pe măsură așteptărilor. În România sunt mulți fotografi buni care au și studii de specialitate, iar munca lor este ireproșabilă. Cât despre cei care nu au studii dar au perseverență și ochi le recomand să insiste pentru că rezultatul e cel care e important la urma urmei.
Cât e talent și cât e studiu atunci când faci o poză?
Eu nu mai pot face această diferență deoarece în cazul meu talentul și studiul s-au îmbinat deja, iar rezultatul lor îmi este aproape un reflex. Cu siguranță există o proporție între cele două atunci când faci fotografii, dar cred că diferă de la individ la individ, unii mizează mai mut pe talent și pe stilul propriu de a face poze, alții în schimb respectă cât mai multe reguli ale fotografiei în munca lor. Eu sunt un autodidact și spun asta pentru că de cele mai multe ori învăț din greșelile mele și mă corectez singur înainte ca altcineva să o facă. Cunosc regulile fotografiei de peisaj, le respect atunci când fac fotografii, am propriile mele secrete legate de captarea peisajelor și totuși în continuare explorez ceea ce mai are de oferit fotografia și mă descopăr pe mine ca fotograf.
Cum te simţi când îţi vezi fotografiile lăudate în ziare și reviste de prestigiu?
Mă simt apreciat și asta mă încurajează să continui și mă determină să fiu și mai bun. Sunt bucuros și recunoscător că am ocazia în această viață să cunosc și acest sentiment. Totodată consider acest fapt o mare realizare și sunt mândru că am reușit să fac ceva pentru Maramureș, pentru România și de ce nu pentru fotografie.
Meseria ta nu prea are de-a face cu fotografia. Te-ar tenta să-ţi schimbi cariera?
Într-adevăr pregătirea mea nu are tangență cu fotografia, acum mai bine de zece ani când am terminat liceul eram la începutul pasiunii mele de fotograf, deci ar fi fost aproape imposibil să îmi canalizez resursele către această direcție. Am terminat o facultate la Cluj și am optat pentru o meserie ce nu avea legătură cu fotografia, dar mă purtat destul de des în afara biroului, lăsându-mi posibilitatea de a descoperi locuri noi pentru fotografiat. În prezent lucrurile s-au mai schimbat, ceea ce fac acum face parte din sfera fotografiei. În meseria prealabilă nu am făcut o carieră, dar în privința fotografiei îmi conturez una cu fiecare zi ce trece.
Ce ţi-ar plăcea să fotografiezi și nu ai reușit?
Aș face o glumă și aș răspunde cu „ O să vedeți!”, dar dacă e nevoie să dau un răspuns aleg să spun că mai sunt locuri din România ce merită fotografiate și acelea sunt pe lista mea de priorități. În portofoliul meu predomină peisajele românești și acestea sunt ceea ce mă definesc în fotografie. Am însă în plan să adaug și alt subiect în portofoliul meu, sper că în această vară și cea viitoare să adun suficient material pentru acest proiect. În ceea ce privește mapamondul îmi doresc să ajung în locuri precum Scoția, Norvegia, Islanda, țări ce au aceeași tendință de conservare a naturii precum Maramureșul.
Te întreabă cineva unde găsesc locurile imortalizate de tine ca să le fotografieze și ei?
Sunt puțini cei care nu mă întreabă, de aceea de cele mai multe ori specific unde au fost făcute fotografiile. De multe ori oamenilor nu le vine să creadă că au fost făcute în România și astfel confirm și verbal acest fapt. Într-adevăr țara noastră oferă un potențial fotografic infinit, așa cum obișnuiesc să spun, nu îți ajunge o viață să poți fotografia tot ce are de oferit. Încurajez pe oricine să viziteze măcar câteva din locurile fotografiate de mine, pentru că sunt deosebit de frumoase și impresionante. Sunt locuri unde timpul stă în loc atunci când le privești, sunt locuri ce te fac să te bucuri de viață și cel mai important e că cel ce le vizitează va avea niște amintiri unice și inedite.
Ai avut expoziţii personale sau de grup?
Da, am avut câteva de grup, personale nu am organizat încă. Nu m-am ocupat de acest segment pentru că nu îmi ajunge timpul să mă îndrept și spre un astfel de proiect. Personal mi-aș dori să am și altele, fie personale sau de grup, dar consider că în prezent nu e momentul potrivit. Când va fi cel oportun cu siguranță veți afla.
Unde te vezi peste cinci ani?
Dacă e să răspund ad-literam la întrebare voi spune că tot în România, nu am avut niciodată planuri să plec de din țară, cel puțin nu serioase. Iar dacă e să mă proiectez în viitor pot spune că mă văd făcând cu siguranță fotografie pentru că asta este ceea ce îmi place să fac, sper eu mult mai impresionante decât ce am făcut până acum, cu siguranță voi avea mult mai multe destinații de fotografiat bifate la activ, voi fi ca și în prezent înconjurat de familie și de prieteni, cu siguranță o familie ceva mai numeroasă decât acum, mai înțelept și mai experimentat și nu în ultimul rând recunoscător și mândru de realizările mele.
Ana Pop