Conform Legii 421 din 2002 Poliţia Locală are atribuţii privind autovehiculele abandonate sau fără stăpân care sunt staţionate pe raza municipiului Baia Mare. Pentru ca o maşină să fie ridicată trebuie să nu fi fost mişcată de pe domeniul public cel puţin un an de zile. Chiar şi aşa, numai în primele trei luni ale anului în curs au fost identificate aproape 30 de astfel de mormane de fiare vechi.
„După trecerea acestui an Poliţia Locală lasă o somaţie pe caroseria vehiculului respectiv prin care proprietarul este înştiinţat ca în termen de 10 zile să ridice autovehicolul de pe domeniul public. Dacă proprietarul nu se conformează, Poliţia Locală îi trimite o scrisoare recomandată cu confirmare de primire prin care îl somează din nou pe proprietar ca în termen de cinci zile să ridice acel autovehicol de pe domeniul public. Dacă proprietarul nu se conformează nici de această dată, Poliţia Locală ridică acea maşină”, a explicat Szigeti Zoltan, şef Birou Circulaţie în cadrul Poliţiei Locale Baia Mare.
Maşinile ridicate de pe domeniul public sunt depozitate la Serviciul Public Ambient Urban de pe strada Mărgeanului din oraş iar proprietarii care doresc să le revendice trebuie să facă mai multe demersuri pentru a le recăpăta. Cu toate acestea, câteva zeci de astfel de epave au fost identificate pe raza oraşului de la începutul acestui an.
„În decursul anului 2016, mai precis în primele trei luni au fost identificate 28 de autovehicole posibil abandonate, proprietarii acestora au fost somaţi să le ridice de pe domeniul public. Dintre cele 28 de somaţii, 20 au fost rezolvate în mod favorabil, proprietarii au dat curs somaţiei şi au ridicat vehiculele respective, iar în cazul celorlalte opt, acesteau au fost ridicate de pe domeniul public de către Poliţia locală”, a mai spus Szigeti.
Pe lângă faptul că trebuie să dovedească faptul că sunt proprietari şi că au taxele şi impozitele la zi, proprietarii trebuie să achite şi o amendă de 2.000 de lei în cazul în care revendică maşinile ridicate.