În premieră, începând cu acest an, învăţământul privat din România va beneficia de finanţare de la bugetul de stat. Reţeaua şcolară din judeţul Maramureş se prezintă destul de bine în ceea ce priveşte învăţământul particular. Astfel, potrivit datelor înregistrate la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş sunt 13 unităţi şcolare acreditate şi 15 autorizate, răsfirate pe întreg teritoriul judeţului.
”Astfel, vorbim despre unităţi acreditate, patru grădiniţe, două în Baia Mare, una în Săsar şi una la Sighetu Marmaţiei. Sunt şi cinci licee, unul la Ulmeni, unul la Vişeu de Sus, Sighetu Marmaţiei şi două la Baia Mare. Avem şi patru şcoli postliceale”, a precizat Onorica Dorca, inspector şcolar responsabil învăţământul primar şi învăţământul particular din cadrul ISJ Maramureş.
Deşi este vorba despre unităţi şcolare private, statul asigură şi pentru acestea finanţare similară cu a celor publice, după ce în prealabil se fac o evaluare şi o proiecţie bugetară.
„Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 136 din 2 martie 2016, statul asigură finanţarea unităţilor de învăţământ particular acreditat din cote defalcate de TVA la capitolul de cheltuieli «cheltuieli cu salariile» şi «cheltuieli cu bunurile şi serviciile». S-a făcut o centralizare la nivelul judeţului de către Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice a numărului de elevi pe niveluri de învăţământ astfel încât să stabilim bugetul împreună cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice bugetul pe care-l alocă fiecărei unităţi de învăţământ particular acreditat. La nivelul judeţului Maramureş avem, deci, cele 13 unităţi de învăţământ acreditat iar ca număr de elevi avem 374, pe nivele”, a precizat Simona Cătană, şef Compartiment reţea şcolară şi plan şcolarizare din cadrul ISJ Maramureş.
Dintre aceştia, 200 sunt preşcolari care vor beneficia de finanţare de la buget. La licee sunt 947 de elevi, la învăţământul profesional avem 63 iar la învăţământ postliceal 52 de elevi. Unităţile şcolare pe care le frecventează aceştia vor primi bani de la buget.
„Costul standard, deci finanţarea pe cost standard este acelaşi ca şi la unităţile de învăţământ de stat cu deosebirea că la învăţământul particular se finanţează doar învăţământul preşcolar de zi, primar de zi, gimnazial, liceal şi profesional de zi”, a mai spus Cătană.
Rămâne la latitudinea părinţilor dar şi a copiilor să aleagă forma de învăţământ pe care doresc să o urmeze şi care le este mai la îndemână.