Vremea caldă din ultima perioadă te îndeamnă parcă să ieşi la iarbă verde numai că, mare atenţie, gazonul poate ascunde un mare pericol: căpuşele. Între 5 şi 10 persoane se prezintă pe zi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare şi acuză înţepături.
”În ultima vreme numărul căpuşelor s-a înmulţit foarte mult însă trebuie ştiut ceva foarte important. 80% dintre căpuşe nu conţin germenele Borrelia, doar 20%. Toți cei care au fost muşcaţi de căpuşe trebuie să urmărească timp de două săptămâni locul unde au fost înţepaţi Dacă în jurul înţepăturii se formează roşeaţă în formă de inel, se prezintă din nou la Serviciul de Urgenţă şi i se prescrie tratament cu antibiotic pe Borrelia”, a explicat Dr. Zenovia Pop, medic primar Boli Infecţioase, Şef Secţie.
Mulţi dintre iubitorii de natură se bazează la ieşirile în aer liber pe sprayuri şi alifii care promit protecţie 100% dar medicii spun că nu există aşa ceva.
„În ceea ce priveşte înţepăturile de căpuşă nu prea există nici sprayuri care să fie eficace împotriva căpuşelor . Atunci când mergem la iarbă verde ar fi bine să avem îmbrăcăminte de culoare deschisă, să fie cu mânecă lungă, nu gen şort ci în pantalon lung, şosete iar atunci când ne întoarcem din excursie, de la iarbă verde, trebuie să ne examinăm corpul dacă nu cumva avem vreo căpuşă”, a mai adăugat medicul.
În cazul în care aţi avut ghinion, nu încercaţi să vă trataţi după ureche sau cu leacuri empirice recomandate de vecini, prieteni sau cunoştinţe.
”În cazul în care avem vreo insectă, nu este bine să încercăm s-o scoatem prin orice metode cum am auzit de la tanti din vecini sau ce se aude în altă parte ci să se prezinte în serviciul de Boli infecţioase unde vor fi scoase cu ajutorul unei pense speciale. Atuncea nici căpuşa nu se rupe, nu rămâne nici capul înăuntru pentru că după aceea este mult mai greu să scoţi capul unei căpuşe rupte”,a concluzionat medicul.
Ana Pop