Este săptămâna de şcoală “altfel” şi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Maramureş au ajuns lşi vor ajunge în următoarele zile sute de elevi, începând de la vârsta preşcolară până la elevi de liceu.
”Chiar ieri am avut cea mai mare satisfacţie. A fost un grup de copii care a pus foarte multe întrebări. Ceea ce vrem noi prin «Şcoala altfel» este să le arătăm copiilor activitatea noastră medicală de urgenţă pe care o desfăşurăm. De aceea ne-am gândit să le explicăm şi să le spunem despre tipurile de ambulanţe, să ştie fiecare ambulanţă cu ce este dotată, de ce unele ambulanţe au trei persoane, de ce unele au două, ca să ştie copiii că unele ambulanţe sunt cu medic, că altele sunt numai cu asistenţi”, a declarat Ioana Cătană, director medical, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Maramureş.
O componentă importantă a vizitei făcute de elevi la Serviciul Judeţean de Ambulanţă a fost şi partea practică în care au fost învăţaţi efectiv să aplice manevre de resuscitare pe manechini, totul bineînţeles sub atenta supraveghere a angajaţilor staţiei.
”De asemenea, am făcut manevre de resuscitare şi i-am învăţat cum se fac compresiile toracice, cum trebuie să acorde primul ajutor. Din punctul acesta de vedere noi am primit susţinere. Avem mai mulţi manechini făcuţi de o firmă din oraş şi pe care copiii pot să facă exerciţii, bineînţeles fiind supravegheaţi de personalul sanitar de la noi”, a mai explicat Ioana Cătană.
Indiferent de anul de studiu, la unison, şcolarii veniţi în vizită au fost interesaţi de tot ce au văzut.
”Copiii mici au fost foarte, foarte interesaţi că au putut resuscita aceste manechine şi că în sfârşit ştiu şi ei ce să facă. Pe cei mari i-au fascinat maşinile dotate şi nu le-a venit să creadă că într-adevăr avem dotări şi că suntem şi noi în Comunitatea Europeană din acest punct de vedere”, a precizat Ioana Cătană.
De asemenea, elevii au pus numeroase întrebări legate de numărul unic de urgenţă „112” şi pentru a veni în întâmpuâinarea dorinţei lor de a şti mai multe, va fi semnat un protocol între SAJ Maramureş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş.
„Doamna manager Ligia Micle va merge săptămâna viitoare la Inspectoratul Şcolar Judeţean şi va semna un protocol prin care noi ne vom lua angajamentul să mergem la şcoli şi să facem lecţii atât cu copiii de şcoală generală cât şi cu elevii de liceu, vizavi de modul cum funcţionează un serviciu de amblanţă, cum trebuie să se trateze ei la primele semne de boală, când şi cum trebuie să apeleze numărul unic de urgenţă 112, deci efectiv domeniul de activitate al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, un fel de educaţie sanitară pe urgenţă”, a concluzionat Ioana Cătană.
Ana Pop