AcasăslolvaciaȘCOALA ALTFEL – Elevii de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Baia...

ȘCOALA ALTFEL – Elevii de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Baia Mare învață drumul lânii

spot_img

DISTRIBUIȚI

Mândri de tradițiile, obiceiurile și autenticitatea valorilor maramureșene, elevii unei clase a Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Baia Mare au dedicat săptămâna „Școala Altfel” unui lung drum al cunoașterii lânii.

În cadrul manifestărilor, elevii vor desluși cele mai mari taine ale lânii dar vor vizita și satele autentice din Maramureș unde încă tradițiile sunt vii. Proiectul a prins viață datorită unei idei a învățătoarei Maria Bălașa Chira.

Activitățile din cadrul proiectului se vor desfășura zilnic, timp de o săptămână, în intervalul 16:00 – 20:00. Ora a fost aleasă tocmai pentru a readuce atmosfera de șezătoare.

lina 2„În acest proiect eu am văzut că chiar le place copiilor să țese și chiar consider că merită să țese și cred că sunt foarte nerăbdători să ajungă miercuri la mine acasă să vadă că se poate vopsi lâna, să vadă cum se țese. Când le-am propus acest proiect, elevii au întrebat dacă sunt destul de pricepuți să țese și eu i-am întrebat dacă le place cu adevărat. Ei au răspuns „Da” și atunci i-am dat drumul. Proiectul l-am scris, l-am gândit împreună și am implicat câteva instituții importante din acest oraș”, a spus Maria Bălaşa Chira, autoarea proiectului și învățătoare la Școala Gimnazială „Lucian Blaga” din Baia Mare.

În urma implementării proiectului elevii vor învăța meșteșugurile autentice, torsul, țesutul sau vopsitul lânii.

lina 3„Este un proiect inițiat din dragoste pentru arta populară și ne propune o incursiune printre tradiții, obiceiuri și meșteșuguri. Așa cum îl recomandă și titlul, proiectul „Drumul lânii” devine un periplu prin arta țesutului. Copii și-au deschis sufletul spre tradițiile și valorile emblematice ale poporului român, iar pe parcursul proiectului se vor familiariza cu frumusețea portului popular specific zonei Chioarului, vor pătrunde în atmosfera specială a șezătorilor și vor descoperi semnificația modelelor tradiționale”, a spus Ioana Popovic, directorul adjunct al Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga”.

lina 4Prezentă la lansarea proiectului, Andreea Ciortea, directorul executiv al Fundației Baia Mare 2021, a făcut o scurtă incursiune în istoria lânii și a cămeșii, articolul având o semnificație aparte în viața maramureșenilor. Cămeșa de mire, cea care era cusută cu rugă și iubire, era purtată de către oamenii care mergeau la luptă. Acest lucru îi proteja de clipele de nenorocire care s-ar fi putut abate asupra lor.

lina 5„Permiteți-mi să vă transmit salutul domnului primar Cătălin Cherecheș la debutul a ceea ce înseamnă săptămâna „Școala Altfel” și într-o zi în care culegem roadele unui proiect care vorbește despre noi, tradiție și rădăcinile noastre și identitatea noastră. Un proiect care vorbește de fapt despre cine suntem. Când spunem România sau tradiție întotdeauna ne gândim la Maramureș, pentru că rădăcinile autentice, adevărate, nealterate, curate așa ca voi, sunt și vor rămâne în Maramureș. Este un proiect pe care îl salut cu mare drag și din perspectiva Capitelei Europene a Culturii, pentru că Baia Mare va fi Capitală Europeană a Culturii în 2021 cu rezultate pe măsură, așa cum le vedem aici pentru că cei mici pregătindu-se acum cu un mentor și un îndrumător pe măsură vor deschide nu un drum ci vor deschide drumuri noi în 2021. Este datoria voastră pentru că am văzut că deja țeseți atât de frumos povestea lânii. Am vrut să uităm poate povestea lânii și ce se întâmplă cu lâna și cu tradițiile autentice”, a spus Andreea Ciortea, directorul executiv al Fundației Baia Mare 2021.

Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA