Demers unic realizat la nivelul municipiului Baia Mare. La inițiativa primarului Cătălin Cherecheș, întreg Complexul Minerul ar urma să fie achiziționat prin procedura de subscripție publică.
Astfel, luni, 18 aprilie, va fi lansat proiectul prin care administrația publică invită mediul de afaceri să se alăture unui demers inedit pentru ca o emblematică clădire a municipiului Baia Mare să revină în inima comunității. Lansarea proiectului va avea loc în Centrul Istoric al orașului. Procedura de subscripție publică ar scuti autoritatea locală să cheltuie fonduri din bugetul propriu pentru realizarea acestui demers. Odată achiziționat, Complexul Minerul ar putea fi transformat într-un mall cultural.
Procedura de subscripție publică dă posibilitatea celor implicați în mediul de afaceri să se alăture autorității locale în demersul de a achiziționa Complexul Minerul. În momentul de față, Administrația Publică Locală a municipiului Baia Mare are în patrimoniu doar Cinematograful Minerul, restul imobilelor fiind deținute de diverse societăți.
„Am gândit un proiect pentru a implica mediul de afaceri dar și persoanele fizice astfel încât toată această clădire, în întregul ei, să fie achiziționată printr-o procedură de subscripție publică și nu prin acordarea de către Municipiul Baia Mare a unor sume de bani din bugetul local pentru cumpărare. Vom face un demers amplu de conștientizare a opiniei publice cu privire la importanța acestui imobil. Vom face împreună un proiect prin care vom explica funcțiunea viitoare pe care o gândim pentru acest imobil. Probabil că vom constitui o entitate care poate să fie o asociație sau o fundație care să administreze cinematograful, respectiv să dețină restul clădirii astfel încât cei care contribuie, în funcție de o grilă pe care împreună o să o stabilim, vor fi parte a acestei asociații sau fundații”, a spus Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Una dintre cele mai emblematice clădiri ale municipiului Baia Mare, Complex Minerul a fost realizat din banii familiilor bogate la acea vreme. Aproximativ prin aceeași manieră, primarul Cătălin Cherecheș dorește să readucă imobilul în inima comunității.
„Mi-ar plăcea să avem un „mall cultural” cu tot ceea ce înseamnă librării, săli de expoziție, săli de conferințe, ceainării, cafenele, săli de spectacole și toate funcțiunile necesare pentru un astfel de centru cultural pe care îl putem numi într-un mod foarte modern mall cultural. Consider că acest imobil are această vocație de a fi punctul important, nucleul unui proiect de subscripție publică pentru că această clădire a fost construită în acest fel, prin bunăvoința și banii pe care i-au acordat familiile mai bogate din oraș acum 100 și ceva de ani. Va fi un lucru care va aduna comunitatea în jurul unui proiect foarte important mai ales pentru dorința noastră de a deveni Capitală Europeană a Culturii dar în primul rând pentru dorința noastră de a face comunitatea atentă la lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru orașul nostru dar și pentru a da posibilitatea oamenilor care au capacitatea financiară să ajute și să sprijine demersuri de acest tip să o facă într-un mod care să rămână înscris în istoria orașului și să-i dăm posibilitatea celui care investește în acest mod să fie și factor de decizie într-o asociație sau o fundație care să administreze acest mall cultural”, a spus Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Cătălin Cherecheș a mai arătat că acest demers este unul strict calat pe dorința Municipiului Baia Mare de a deveni Capitală Europeană a Culturii.