Obișnuiți să își bronzeze epiderma sensibilă pe plaje din Palma de Mallorca, Grecia sau să se recreeze la aqua park-urile din Ungaria, o parte dintre consilierii locali ai PNL și PSD au boicotat un proiect vital pentru comunitatea băimăreană: achiziționarea unor imobile și terenuri aferente fostei mori de grâu, care sunt necesare pentru realizarea investiției propuse de autoritatea locală în zona vechiului ștrand unde se dorește amenajarea unui Aqua Park.
Dirijați de comenzile politice venite de la liderii lor care au interese politice, Călin Bota, Mihaela Câmpan, Rodica Boroș și Ciprian Cozoplean nu au fost de acord cu aprobarea supraofertării pentru preluarea în patrimoniul Municipiului Baia Mare a imobilelor, terenul şi construcţiile aferente fostei mori de grâu. Proiectul de hotărâre care prevedea acest lucru a fost prezentat în cadrul ședinței de Consiliu Local convocată de îndată astăzi, 14 aprilie.
Deși pe o parte dintre colegii lor de partid i-a prins rușinea și au votat cum le-a dictat bunul simț față de cetățeni și nu superiorii politici, cei patru s-au abținut de la vot, iar proiectul a picat neîntrunind numărul de voturi necesar.
Acest vot, unul împotriva dezvoltării municipiului Baia Mare, nu este singurul demers politic făcut de către o parte din reprezentanții PNL și PSD în forul legislativ local împotriva dorințelor de dezvoltare a municipiului Baia Mare. Consilierii locali ai celor două formațiuni politice au atacat în contencios chiar și hotărârea care prevedea mutarea activității Serviciului de Evidență a Populației și cel al Direcției de Venituri într-un spațiu decent! Fie nu cunosc nici acum condițiile în care băimărenii sunt nevoiți să aștepte cu orele pentru a-și rezolva documentele de identitate sau plăti impozitele, respectiv în ce climat sunt nevoiți să lucreze angajații celor două entități. Dar, ce mai contează cetățenii când pe linie politică se cere boicotarea primarului?
Administrația băimăreană și-a manifestat în nenumărate rânduri intenția de a achiziționa fosta moară de grâu. Imobilul urmează să facă parte din proiectul integrat care prevede dezvoltarea și realizarea unei zone de agrement în municipiul Baia Mare, un perimetru multifuncțional cu trei componente, una de business, alta de agrement și una de sport. Doar că acest proiect nu va mai putea fi realizat odată boicotat de cei patru consilieri locali. Este vorba despre liberalii Călin Bota, Mihaela Câmpan, dar și social-democrații Rodica Boroș și Ciprian Cozoplean. În cazul reprezentanților PSD, votul celor doi aleși nu este o surpriză, în urmă cu aproximativ două luni, Elena Cărăușan, dar și Gabriela Hofer fiind excluse din partid pentru că au votat pentru interesul comunității băimărene și nu la comandă politică.
„În acest moment proiectul de construire a Ștrandului Municipal și al zonei de Aqua Park este compromis datorită votului pe care astăzi reprezentanții Partidului Național Liberal și cei ai Partidului Social Democrat l-au oferit. Este regretabil faptul că reprezentanții celor două partide nu înțeleg care este oportunitatea de a realiza acolo această investiție. Nu înțeleg faptul că este o dorință majoră a băimărenilor și, din păcate, nu vom mai avea posibilitatea să facem acest lucru acolo. Probabil îl vom face în altă parte sau altcândva. Cu siguranță că băimărenii vor analiza foarte atent modul în care dumneavoastră, prin votul pe care l-ați acordat în numele partidelor pe care le reprezentați, ați făcut în așa fel încât băimărenii să fie nevoiți și în anii următori să meargă la Satu Mare, Oradea sau Ungaria pentru a avea astfel de facilități. Este regretabil că nu înțelegeți faptul că orașul renaște și odată cu renașterea orașului și dumneavoastră ar trebui să renașteți. Ați avut această oportunitate și cu siguranță că nu pot decât să îmi exprim regretul pentru faptul că ați aruncat în derizoriu dorința majoră a băimărenilor de a avea o zonă de agrement în zona vechiului ștrand. În acest moment toate investițiile pe care le avem în această zonă, respectiv Stadionul „Dealul Florilor”, Ștrandul Municipal și zona de agrement adiacentă acestora sunt compromise”, a spus Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Unii dintre cei patru consilieri care s-au abținut la vot și-au motivat gestul spunând că nu au știut exact ce cuprinde proiectul care se dorește să fie implementat în zona fostei mori. Memoria pare însă să le fi jucat feste deoarece proiectul pe care autoritatea locală îl are pentru dezvoltarea acelei suprafețe a fost făcut public de către un arhitect chiar în ședința de Consiliu Local în care președintele Camerei de Comerț Maramureș, Gheorghe Marcaș a fost învestit cu distincția de cetățean de onoare al municipiului Baia Mare.
„Am organizat o întâlnire în care am prezentat chiar modul în care din punct de vedere arhitectonic poate să fie amenajat acest spațiu care astăzi este moara de grâu a municipiului Baia Mare. Câți dintre dumneavoastră ați fost? Înseamnă că sunteți în cunoștință de cauză. Ați știut despre ceea ce se poate face acolo. Ați știut că acest spațiu va întregi toată zona de agrement, toată zona utilă pentru petrecerea timpului liber pentru băimăreni. Cred că nu trebuie să spunem alte lucruri și cred că trebuie să fim doar corecți și sinceri”, a spus Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
PSD și PNL blochează și mutarea Serviciului de Evidență a Populației și cel al Direcției de Venituri într-o clădire unde cetățenii să aibă condiții decente
Activitatea Serviciului de Evidență a Persoanelor, dar și a Direcției de Venituri din cadrul Primăriei Baia Mare nu pot fi mutate din actualele sedii. Chiar dacă cele două servicii își desfășoară activitatea în condiții mizere și inumane, atât pentru angajați cât și pentru cetățeni, administrația publică nu va putea să transfere activitatea acestora într-un spațiu decent. Asta deoarece, reprezentanții Partidului Național Liberal și cei ai Partidului Social Democrat au atacat în contencios hotărârea de Consiliu Local care prevede mutarea celor două servicii într-un sediu nou. Acest aspect a fost semnalat de către primarul Cătălin Cherecheș în cadrul ședinței de îndată a Consiliului Local Baia Mare.
„Vreau să vă menționez încă un lucru, tot raportat la modul în care au votat cele două partide, PSD și PNL, într-un mod disprețuitor față de comunitatea băimăreană și demersurile pe care le-au făcut contestând în instanță sau făcând un demers juridic pentru a anula hotărârea de Consiliu Local cu privire la închirierea unui spațiu pentru funcționarea Serviciului de Evidență a Populației. La fel, suntem în imposibilitatea cel puțin morală de a face această investiție, de a face acest pas spre închiriere, dotare și mutare a Serviciului de Evidență a Populației dar și a Direcției de Venituri. Așadar, cred că pot să definesc atitudinea celor două partide ca fiind una jignitoare la adresa comunității băimărene. Și îmi pare rău că am respectat oameni care chiar dacă ar putea să se manifeste pentru interesul orașului fac alte lucruri. Din punctul meu de vedere, acțiunea normală pe care trebuie să o fac în acest moment ca și om care apără interesele băimărenilor este să mă îndrept împotriva fiecăruia dintre dumneavoastră care sabotați interesele municipiului Baia Mare. Și voi evalua din punct de vedere juridic și judiciar care este impactul votului dumneavoastră. Consider că prin votul pe care l-ați acordat ați generat un prejudiciu municipiului Baia Mare”, a mai adăugat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Simona Vasiac