Scurgerile de informații financiare provenind din 11,5 milioane de documente de la o firmă de avocatură din Panama au dezvăluit modul în care politicieni de top, staruri sportive și criminali și-au ascuns banii folosind paradisuri fiscale offshore, se arată într-o anchetă apărută duminică în publicația germană Sueddeutsche Zeitung, transmit Reuters, DPA, BBC și CNBC.
Datele se referă la cel puțin 12 foști și actuali șefi de stat și 128 de personalități publice implicați în tranzacții financiare ilicite. Printre cei implicați se află președintele rus Vladimir Putin, fostul președinte egiptean Hosny Mubarak, fostul lider libanez Muammar Gaddafi și președintele sirian Bashar al-Assad.
Scurgerile de informații vin de la Mossack Fonseca, una dintre cele mai mari și mai discrete firme de avocatură offshore din lume. Directorul Mossack Fonseca consideră că această companie nu a comis nicio ilegalitate și că ea este victima unei „campanii internaționale împotriva vieții private”.
Documentele au fost obținute de Sueddeutsche Zeitung. Publicația germană a precizat că un angajat al firmei de avocatură a transmit datele, punându-și viața în pericol. Angajatul nu a fost identificat în raport. Așa numitele „Panama Papers” prezintă activitățile a 214.000 de entități offshore, conform presei din 78 de țări implicată în evaluarea datelor. Sueddeutsche Zeitung a împărtășit informațiile Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), posturilor de televiziune ARD, BBC și publicației britanice Guardian.
„2,6 terabiți de date, 11,5 milioane de documente și 214.000 entități offshore: Panama Papers reprezintă cea mai semnificativă scurgere de informații la care au avut vreodată acces jurnaliștii”, a anunțat duminică Sueddeutsche.
Conform postului german de televiziune ARD, documentele evaluate constau în emailuri, extrase de cont, copii după pașapoarte și alte documente. Pe lângă dezvăluirea activităților offshore desfășurate de 140 politicieni și oficiali de rang înalt din întreaga lume, datele includ și numele unor spioni, traficanți de droguri și alți infractori. Numeroase celebrități și sportivi de top au profitat de avantajele companiilor offshore.
Georg Mascolo, care a coordonat ancheta de la Sueddeutsche Zeitung și două posturi germane de televiziune, a afirmat duminică seara că se așteaptă ca dezvăluirile privind paradisurile fiscale să fie destul de „explozive” și să apară noi surprize. Acestea vor fi prezentate în zilele următoare în presa germană și sunt „remarcabile, deoarece nu a mai existat niciodată posibilitatea de a pătrunde atât de adânc în activitatea acestor paradisuri fiscale”, susține Mascolo.
Guvernul panamez a dat publicității o declarație în care susține că a urmat o politică de „toleranță zero” în toate domeniile privind serviciile financiare sau juridice care nu sunt au un nivel ridicat de transparență.
Documentele din Panama Papers acoperă perioada anilor ’70 până în primăvara acestui an.