O MARE PERSONALITATE Fostul președinte al Israelului Shimon Peres, laureat la Premiului Nobel pentru Pace a murit miercuri la Tel Aviv la vârsta de 93 de ani, a informat agenția oficială de presă a guvernului israelian, preluată de Reuters.
Shimon Peres a fost spitalizat în ultimele două săptămâni în urma unui accident vascular cerebral, însă starea lui s-a înrăutățit brusc marți.
Shimon Peres a avut o carieră politică de aproape şapte decenii. Avea origini poloneze, şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa într-un kibbutz, pentru ca apoi să ajungă la cele mai înalte demnităţi în stat. A fost membru în zeci de guverne, ministru de Externe, al Apărării, al Finanţelor, de două ori prim-ministru al laburiştilor.
Venerat în Israel, era considerat ultimul supravieţuitor din generaţia părinţilor fondatori ai statului Israel.
Pentru rolul său în dialogul cu palestinienii, lui Peres i-a fost decernat Nobelul pentru Pace, alături de premierul israelian Yitzhak Rabin şi de liderul palestinian de atunci, Yasser Arafat. A fost şapte ani preşedinte al Israelului, post din care s-a retras în 2014.
Deocamdată nu au fost anunțate detalii în legătură cu funeraliile.
Reacția președintelui american Barak Obama
Președintele american Barack Obama a omagiat memoria fostului președinte israelian Shimon Peres, decedat în noaptea de marți spre miercuri, subliniind că acesta nu încetase niciodată să creadă în posibilitatea păcii, potrivit AFP și DPA.
„În această seară, Michell și cu mine ne alăturăm tuturor celor care în Israel, în SUA și în lumea întreagă aduc un omagiu vieții extraordinare a dragului nostru prieten, Shimon Peres, un părinte fondator al Statului Israel și un om de stat, al cărui angajament pentru securitate și căutarea păcii se baza pe neclintita sa forță morală și pe optimismul său nestrămutat”, a declarat Obama într-un comunicat.
„O lumină a dispărut, dar speranța pe care ne-a dat-o arde în continuare. Shimon Peres era un soldat pentru Israel, pentru poporul evreu, pentru dreptate, pentru pace și convingerea că putem avea încredere în ceea ce avem mai bun în noi înșine la sfârșitul timpului nostru pe pământ și în moștenirea pe care o lăsăm altora. Pentru darul prieteniei sale și exemplul său de conducător, todah rabah, Shimon”, a spus președintele american.
„Există puține persoane cu care noi împărtășim această lume și care schimbă cursul istoriei umane. Prietenul meu Shimon era una din aceste persoane”, a scris președintele SUA, în omagiul pe care l-a adus memoriei laureatului premiului Nobel pentru Pace.
„Poate că pentru că a văzut Israelul depășind pericole imense, Shimon nu a renunțat niciodată la posibilitatea păcii între israelieni, palestinieni și vecinii Israelului, nici chiar după noaptea tragică în care Yitzhak Rabin a fost dus la Tel Aviv”, a adăugat Obama, evocând asasinarea premierului Rabin în noiembrie 1995.