TIPURI DE LAPTE Există tendinţa de a înlocui laptele de vacă, de capră sau de oaie cu cel vegetal, obţinut din soia, migdale, orez sau cocos. Dincolo de moda de a renunţa la produsele de origine animală, haideţi să vedem ce proprietăţi are fiecare tip de lapte. Prin urmare, care ar fi cea mai bună alegere pentru a ne asigura necesarul zilnic de calciu, grăsimi şi proteine:
- DE VACĂ
- E bogat în calciu (un pahar asigură 30% din necesarul zilnic), proteine, vitaminele B şi D, potasiu şi acizi graşi e senţiali (chiar şi cel semidegresat are a celaşi conţinut de proteine şi calciu ca laptele integral).
- Are o cantitate semnificativă de grăsimi, aşa că trebuie asociat cu o dietă sănătoasă, săracă în grăsimi.
- Adulţii şi vârstnicii îl digeră mai greu (decât laptele de capră, de exemplu). Vitaminele şi mineralele din laptele de vacă ne dau energie, reglează tensiunea arterială, întăresc sistemul imunitar, ne ajută să ne menţinem sănătatea oaselor, a dinţilor, a ţesutului muscular, a pielii şi a ochilor, iar variantele sărace în grăsimi sunt indicate pentru prevenirea obezităţii, diabetului şi bolilor de inimă.
NESĂNĂTOS – O pâine preferată de mulţi români, periculoasă pentru sănătate
- DE OAIE
- Are un gust deosebit, similar cu cel al cărnii de oaie, aşadar, nu e pe placul tuturor, iar unele persoane chiar lar putea găsi dezagreabil.
- E bogat în vitaminele A, C, B2 şi B12 şi acid folic.
- Are un conţinut ridicat de proteine.
- Conţine de două ori mai multe minerale (calciu, fosfor, sodiu, magneziu, zinc şi fier) decât laptele de vacă.
- Are un conţinut de grăsimi mai ridicat decât laptele de vacă sau de capră, aşadar, are şi mai multe calorii. Consumat frecvent, ţine la distanţă bolile sistemului osos şi pe cele cardiovasculare, ne ajută să avem o piele frumoasă şi un păr sănătos, stimulează metabolismul şi întăreşte sistemul imunitar, ne dezvoltă musculatura şi ne scapă de insomnii.
PENTRU SĂNĂTATE – Tratamente gratuite pentru copii
- DE BIVOLIŢĂ
- Este cel mai gras lapte de origine animală are de două ori mai multe grăsimi (monosaturate şi polisaturate) decât laptele de vacă. De aici, textura cremoasă şi gustul bogat.
- Deşi e mai gras decât cel de vacă, are mai puţin colesterol.
- E foarte greu digerabil.
- Are cu 40% mai multe proteine şi cu 58% mai mult calciu decât laptele de vacă şi e mai bogat decât acesta în magneziu, potasiu şi fosfor.
- Mai conţine vitaminele A, D, E, B2 şi B12. E recomandat pentru creşterea apetitului, prevenirea anemiei, reglarea colesterolului şi întărirea sistemului imunitar. În plus, ca şi laptele de vacă, este indicat pentru sănătatea oaselor şi a dinţilor.