STIL DE VIAŢĂ Stilul de viaţă alert şi dorinţa românilor de a rămâne sănătoşi chiar dacă nu acordă prea mult timp unui regim alimentar natural au dus la o creştere cu 20% a consumului de suplimente alimentare în România anul trecut, un sector estimat la 220 de milioane de euro.
STIL DE VIAŢĂ Deşi consumul de suplimente alimentare este unul redus comparativ cu alte state, piaţa românească este considerată „cea mai dinamică din Europa de Est“, consideră biologul Tatiana Onisei de la Institutul de Bioresurse Alimentare.
“În SUA, unu din doi locuitori este consumator de suplimente alimentare. În România, din 2011 creşterea a fost de peste 20% şi se menţine constantă, iar Euromonitor prognozează o creştere semnificativă în România, chiar până la 40% a acestei pieţe“.
Riscurile unei administrări pe termen îndelungat a suplimentelor alimentare implică acumulări de compuşi biochimici care pot crea toxicitate la nivel hepatic sau renal, dar şi interacţiunea cu alte medicamente, biologul Tatiana Onisei atenţionând că anumite produse nu ar trebui administrate în acelaşi timp.
„Există o tendinţă anuală de creştere constantă, cu o medie de 1.500 de suplimente alimentare noi, altele decât vitamine şi minerale care sunt notificate la Ministerul Sănătăţii. S-a ajuns la aproximativ 20.000 de produse de acest gen pe piaţa românească.“
Citeşte şi MESAJ – Leonardo DiCaprio a făcut apel pentru salvarea pădurilor din România
Profilul cumpărătorului român de suplimente alimentare arată că acesta preferă să cumpere din farmacii produsele care nu sunt prea puternice şi nu au efecte secundare, fără să se adreseze medicului, lucru care a contribuit la evoluţia spectaculoasă a pieţei în ultimii ani. De asemenea, dacă în 2012 românii se îndreptau spre produse din import, anul trecut un studiu realizat pe publicul tânăr (studenţi) indică o revenire la produsele autohtone.
sursa info
sursa foto