AN DE CRIZĂ ‘Producţia de miere de anul acesta va fi sub 50%, în jur de 45% din media ultimilor ani.
Acesta susţine că apicultura este într-un ‘grav pericol’ anul acesta deoarece familiile de albine au scăzut dramatic, iar apicultorii sunt secătuiţi din cauza cheltuielilor făcute pentru a asigura hrana şi a ţine albinele în viaţă. Deşi ACA a făcut numeroase adrese la Ministerul Agriculturii pentru obţinerea unui sprijin financiar, deocamdată apicultorii nu au primit nimic în pofida promisiunilor privind acordarea unui ajutor de 15 lei pe stup.
‘Apicultura este într-un grav pericol, scad dramatic efectivele în România. Pentru că unele familii de albine au murit de foame sau au fost mai slabe, apicultorii au unificat stupii ca să nu piardă o familie. Avem peste 300 de familii de albine care s-au unificat. Apicultorii sunt secătuiţi din cauza cheltuielilor pe care le-au băgat în hrană, ca să le ţină în viaţă. Am făcut o serie de adrese la minister şi încă nu ştim nimic, deşi ministrul Agriculturii (Achim Irimescu n.r.) a anunţat că ne dă un ajutor de minimis de 15 lei pe stup’, a spus Fetea.
În pofida acestei situaţii, apicultorii afirmă că mierea nu va lipsi de pe piaţă în acest an deoarece s-a importat ‘în draci’ anul trecut, iar exporturile au fost într-un ‘blocaj total’. Pe de altă parte, în România nu se consumă prea multă miere.
‘Nu cred că va lipsi mierea de pe piaţă pentru că s-a importat anul trecut ‘în draci’. În România se aduc din import circa 3.000 – 4.000 de tone pe an, aproape 20% din consum. Exporturile nu au mers deloc anul acesta, sunt într-un blocaj total, tocmai datorită acestor importuri de miere de pe alte continente. Nu există motivaţie să lipsească mierea de pe piaţă, mai ales că în România nici nu se consumă, dar poate că va lipsi mierea românească’, a explicat reprezentantul apicultorilor.
continuarea aici