GEST RAR. De curând Muzeul de Mineralogie a primit o donație de 135 de eșantioane minerale ce au aparținut regretatului colecționar Ion Dănescu, fost inginer minier la E.M. Ilba.
Ion Dănescu s-a născut în comuna Moldoveni din județul Ialomița. A urmat cursurile Institutului de Mine din Petroșani, la Secția Inginerie Minieră, pe care le-a absolvit în anul 1965. În anul următor, 1966, este repartizat la Trustul Minier Baia Mare și își începe activitatea ca inginer minier la Exploatarea Minieră Nistru. După numai un an, în 1967, este transferat și lucrează la Exploatarea Minieră Ilba odată cu deschiderea acesteia. Începând cu anul 1982 își continuă activitatea în domeniul minier, la Institutul de Cercetări și Proiectări pentru Minereuri și Metalurgie Neferoasă Baia Mare, până la îndeplinirea condițiilor de pensionare, în anul 1991.
În perioada în care și-a desfășurat activitatea la Mina Ilba a parcurs treptele ierarhice specifice până la funcția de șef de sector, manifestând conștinciozitate și un devotament rar întâlnit, pentru meseria de inginer minier, pe care a urmat-o cu mult suflet. Pentru rezultatele deosebite obținute alături de colectivul de la Ilba a fost răsplătit cu medalia muncii în anul 1972 și cu Ordinul Muncii clasa a III-a în anul 1974. De asemenea, a fost menționat în cartea „La nord-vestul inimii – legendă și realitate”, apărută în anul 1977, la Editura Ion Creangă București, sub semnătura lui Sever Iuliu Utan. În calitatea deținută la E.M. Ilba s-a implicat activ și în susținerea sportului de performanță – handbalul și fotbalul.
La Institut și-a desfășurat activitatea în cadrul Laboratorului de Cercetări Miniere, ca și cercetător principal, dedicându-se în special studiilor privind gradul de recuperare al pierderilor de substanțe minerale utile, în procesele tehnologice de exploatare și prelucrare a minereurilor, de la minele din județul Maramureș.
Pasiunea pentru florile de mină a prins viață încă din primii ani de muncă la Mina Ilba și s-a concretizat prin realizarea unei colecții personale, gazduită în spații de el meșteșugite în propriul apartament, specifice fiecărei exploatări subterane din bazinul minier Baia Mare.
După pensionare, inginerul Ion Dănescu, obișnuit cu greutățile muncii în subteran, s-a dedicat completării și organizării colecției, precum și realizării de machete după turnuri și clădiri celebre din Baia Mare și din lume, utilizând materiale minerale.
Marea dorință a colecționarului Ion Dănescu a fost ca o parte din piesele, cu atâta grijă colecționate și păstrate, să fie donate Muzeului de Mineralogie din Baia Mare. Dorința i-a fost îndeplinită de familia dânsului – soția Letiția Dănescu și copiii Dan Dănescu și Daniela Birtoc – care au donat Muzeului nostru 135 de eșantioane minerale. Piesele provin de la diferite exploatări miniere ce au funcționat în zona Baia Mare, în special de la Mina Ilba, unde și-a desfășurat activitatea. O parte din piesele primite ca donație, cele de dimensiuni mai mari și care prezintă aspecte estetice și științifice deosebite, vor intra în patrimoniul muzeului, iar celelalte vor fi utilizate în principal în cadrul activităților educaționale organizate de Muzeu.
„Dorim să adresăm cele mai sincere și profunde mulțumiri familiei Dănescu pentru că a rezistat, în ciuda contextului general, tendinței de valorificare comercială și a invitat Muzeul de Mineralogie să selecteze piesele pentru donație”, spun reprezentanţii muzeului.