AcasăEvenimentÎNCĂ DOI MORȚI - Opt români au murit în urma seismului din...

ÎNCĂ DOI MORȚI – Opt români au murit în urma seismului din Italia, cinci sunt răniți și 19 dați dispăruți

spot_img

DISTRIBUIȚI

ÎNCĂ DOI MORȚI Coşmarul din Italia pare să fie fără sfârşit. Autorităţile de la Bucureşti au confirmat că încă DOI români au fost găsiţi fără viaţă după cutremurul devastator. Printre românii morţi în cutremurul din Italia este şi un băieţel de 11 ani. Mama lui a supravieţuit, dar este rănită. Se află în spital în stare destul de bună, operată la picior şi la mână. Astfel, bilanţul a ajuns la 8 morţi, 5 răniţi şi 19 români dispăruţi.

Cele mai multe victime români îngropate sub dărâmături sunt din regiunea Moldovei, din judeţele Bacău, Vaslui şi Botoşani. Veştile despre românii surprinşi de seism vin greu. Sunt încă trupuri care nu au fost scoase la lumină. Cei găsiţi sunt declaraţi oficial morţi abia după ce sunt identificaţi de către rude.

Elena Olaru din Asău, judeţul Bacău, e pe lista dispăruţilor. Lucra de 10 ani în Italia, unde îngrijea bătrâni. Rudele au trimis Direcţiei consulare fotografii şi semnalmente ale femeii de 68 de ani. Fiica îşi sună continuu mama, chiar dacă ştie că liniile telefonice au căzut în zona lovită de cutremur. Ar face orice ca să afle veşti din Italia.

Angelica Rubei a reuşit să scape cu viaţă, dar e rănită. Soţul ei, cetăţean italian, nu a supravieţuit.

Şi Emanuela Barariu primeşte îngrijiri medicale. Tânăra de 21 de ani a reuşit să trimită un mesaj audio în care roagă să fie anunţată familia că se simte bine. Rudele o aşteaptă acasă, în comuna botoşăneană Avrămeni.

Joi, rudele Aureliei Dăogaru au confirmat moartea tinerei de 36 de ani din comuna doljeană Malu Mare.

Maricica Iosub, de 39 de ani, şi-a pierdut şi ea viaţa sub dărâmături. Familia ei, care locuieşte în comuna botoşăneană Avrămeni, a sperat până în ultima clipă că se va întoarce acasă.

Steluţa Novac avea 47 ani. A fost găsită sub dărâmături, în pat, cu buletinul în mână. Salvatorii au ajuns la ea prea târziu.Femeia a plecat în urmă cu 8 ani în Italia, pentru un trai mai bun. Locuia în Amatrice, unde avea grijă de o rudă a proprietarului unui hotel din oraş. Nu era căsătorită şi nu avea copii. În această vară a venit să îşi vadă după 4 ani părinţii la Vaslui.  Familia aşteaptă informaţii cu privire la repatrierea trupului neînsufleţit. Primăria Zorleni, Vaslui, le va ajuta pe rude să aducă trupul femeii de la aeroport în localitatea natală.

Vineri seară, ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a declarat că armata este pregătită să participe la repatrierea persoanelor decedate în cutremurul din Italia dacă acest lucru va fi prevăzut în măsurile pe care le vor decide guvernul și Ministerul de Externe.

Sâmbătă este zi de doliu naţional în Italia, iar pentru 40 dintre victimele cutremurului vor avea loc funeralii de stat.

Cele mai recente date oficiale arată că 278 de oameni au murit, în jur de 400 sunt răniţi, cei mai mulţi în localitatea Amatrice, distrusă aproape în totalitate. Printre victime sunt şi cel puţin 4 britanici, un spaniol, un canadian şi un cetăţean din Salvador.

Căutările continuă zi şi noapte, dar sunt îngreunate de numărul uriaş de replici – peste 900, unele resimţite chiar şi vineri până la Roma.

  Stare de urgență în Italia, după seism
cutremur-Italia-Amatrice

Guvernul italian a alocat de urgenţă o prima tranşă de 50 de milioane de euro pentru gestionarea situaţiei. În teren, echipele de salvare continuă să caute supravieţuitori în munţii de moloz, la mai bine de 48 de ore după seismul devastator. Amatrice a fost votat anul trecut unul dintre cele mai frumoase oraşe vechi din Italia. Acum este complet distrus, dar căutările nu s-au oprit nicio secundă.Corriere della Sera scrie că, la Pescara, locul de joacă al copiilor găzduieşte acum coşciuge. Grădiniţa, pe jumătate distrusă şi fără acoperiş, a fost transformată în morgă.

Societatea italiană s-a mobilizat. Se strâng fonduri pentru sinistraţi – mulţi oameni se duc în zona să dea o mâna de ajutor, inclusiv imigranţi. Dar din ce în ce mai mult iese la iveală nemulţumirea faţă de autorităţi, care nu au impus şi nu au ajutat la aplicarea unor măsuri de consolidare a clădirilor vechi. Este încă vie amintirea cutremurului din 2009 de la L’Aquila, unde au murit peste 300 de oameni. Acel oraş nu a fost nici până azi refăcut. Peste 8 mii de italieni încă trăiesc în locuinţe temporare.

Ministerul Afacerilor Externe anunță că au fost confirmate încă două decese ale unor cetăţeni români. Numărul cetățenilor români decedați în urma cutremurului se ridică la 8.

O echipă consulară mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a MAE se va deplasa de urgenţă la Roma sâmbătă dimineaţă pentru a sprijini demersurile  echipelor mobile ale Ambasadei României la Roma şi Consulatului General al României la Bologna, aflate deja la faţa locului.

19 români sunt daţi dispăruţi. Demersurile pentru identificarea lor sunt în derulare. Verificările se efectuează în permanentă coordonare cu autoritățile italiene competente.

De asemenea, reprezentanţii Ambasadei României la Roma sunt în permanentă legătură cu unităţile medicale în care sunt internaţi cei 5 cetăţeni români răniţi în urma producerii seismului.

Ministerul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanţe familiilor cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa în această tragedie şi acordă în continuare întreaga asistență necesară.

Potrivit unui comunicat MAE, referitor la cei 5 cetățeni români răniți și internați în spitale din proximitate, medicii curanți au comunicat Ambasadei României la Roma că starea acestora este momentan stabilă, viața nefiindu-le pusă în pericol.

„Continuă demersurile pentru identificarea altor 17 cetățeni români dați dispăruți. Verificările în acest sens se efectuează în permanentă coordonare cu autoritățile italiene competente”, se mai arată în comunicatul citat.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA