STATISTICI Tot mai mulți pietoni maramureșeni devin victime ale accidentelor de circulație. În câteva dintre cazuri vina pentru astfel de situații le aparține însă și trecătorilor care nu se asigură în momentul în care traversează strada sau fac acest lucru prin locuri nepermise. Astfel, în primele șase luni ale acestui an, la nivelul județului Maramureș s-au produs 21 de accidente de circulație cauzate de nerespectarea normelor rutiere de către pietoni.
Zonele cu risc din județul Maramureș în care se produc frecvent accidente de circulație în care sunt implicați pietoni sunt trei la număr. Acestea au fost identificate de către polițiștii maramureșeni și sunt situate pe raza municipiilor Sighetu Marmației și Baia Mare precum și al orașului Baia Sprie.
„În primele șase luni ale acestui an s-au produs un număr de 21 de accidente de circulație la nivelul județului Maramureș cauzate de încălcarea normelor rutiere de către pietoni. Este vorba despre traversarea neregulamentară, pietoni pe partea carosabilă a drumului sau alte tipuri de abateri. Zonele cu cel mai mare risc pentru producerea unor astfel de evenimente rutiere au fost identificate pe raza județului ca fiind localitățile Baia Mare, Baia Sprie și Sighetu Marmației”, a declarat Florina Meteș, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al județului Maramureș.
Pentru a evita riscul de a deveni victime ale accidentelor de circulație, polițiștii maramureșeni le recomandă pietonilor să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric. Mai mult, trecătorii trebuie să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea pentru pietoni, de faptul că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal, în special când drumul are mai multe benzi de circulaţie pe sens), să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament,cel mai des această situație fiind întâlnită în mediul rural, să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia. Pe vreme rea sau întuneric,pietonii sunt sfătuiți să poarte haine de culori deschise şi elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili. De asemenea, pietonii trebuie să știe că și traversarea prin fața sau prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în stație, reprezintă un risc de a deveni victimă în cazul în care nu se asigură.
Maramureșenii mai trebuie să țină cont de faptul că micuții nu trebuie lăsați să traverseze strada singuri, comportamentul acestora fiind unul imprevizibil și nu pot aprecia corect distanțele și vitezele.
Simona Vasiac