BANI GRĂMADĂ Nu mai puțin de 850 de absolvenți maramureșeni dintre care 80% sunt din promoția 2016 sunt înregistrați în evidențe ca fiind persoane în căutarea unui loc de muncă. Specialiștii spun că mulți dintre aceștia optează pentru a deveni șomeri, respectiv pentru a încasa timp de șase luni cei 250 de lei pe care statul îi acordă drept sprijin.
Puțini sunt însă cei care știu că „sprijinul” este mult mai consistent în cazul în care devin oameni ocupați, și la fel de puțini decid să beneficieze de aceste facilități.
Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș, Oana Oșanu, spune că absolvenții care au minim 16 ani pot beneficia de o primă de încadrare în câmpul muncii care în acest moment are valoarea de 500 lei, dacă se încadrează cu program normal de lucru şi pentru o perioada mai mare de 12 luni.
Ba mai mult, arată Oșanu, în cazul în care absolvenților li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj şi se angajează pentru o perioadă mai mare de 12 luni, primesc pe lângă salariu și o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul.
Stimulentele sunt și mai substanțiale în cazul celor care sunt șomeri și se angajează la mai mult de 50 de km de casă. Pentru aceștia sprijinul acordat de stat se ridică la dublul valorii indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării și care în momentul de față este de 250 de lei.
Suma crește însă simțitor în cazul persoanelor care se angajează în altă localitate și ca urmare își schimbă domiciliul. În cazul acestora, așa numita primă de instalare este egală cu de şapte ori valoarea indicatorului anterior amintit.
ActualMM