SOLUŢIE. Cea mai mare „fabrică de țânțari” din sudul Chinei a eliberat milioane de insecte infectate cu o bacterie.
Este o strategie pusă la cale de cercetători care spun că țânțarii contaminați vor opri răspândirea unor maladii ca ciumă sau microcefalia, produsă de Zika.
Centrul din provincia Guangdong, în sudul Chinei , a fost înființat acum 4 ani, dar primul experiment în natură a avut loc abia anul trecut. 3 milioane de țânțari masculi au fost eliberați în două cartiere de la periferia provinciei. Rezultatul a fost spectaculos.
Se știe deja că femelele sunt principalul vector al mai multor maladii pentru că doar ele înțeapă așa că ele sunt ținta.
„Dacă masculul infectat cu wolbachia se împerechează cu o femelă din libertate, acel exemplar devine steril, deci nu se mai produce o generaţie de ţânţari. În cazul în care şi femela este contaminată, bacteria respectivă poate opri înmulţirea virusurilor zika, al ciumei sau febrei galbene din corpul ţânţarului, prin urmare reduce posibilititatea ca ţânţarul să transmită boli”.
În natură, aproape 30 la sută din populația acestor insecte este purtătoare a acestei bacterii salvatoare.
Experții nu fac decât să contamineze în laborator milioane de exemplare pe care le eliberează apoi în zonele afectate. Rezultatele sunt încurajatoare pentru zone ale globului, că Brazilia, unde virusul Zika face ravagii.
Sursa info