AcasăAlteleEconomicCREANŢE - Listele cu datornicii la ANAF vor fi publicate trimestrial

CREANŢE – Listele cu datornicii la ANAF vor fi publicate trimestrial

spot_img

DISTRIBUIȚI

CREANŢE. ANAF a publicat in Monitorul Oficial Ordinul care reglementează publicarea trimestrială a listelor cu datornicii la buget, modificând-o substantial. Astfel, nu mai este considerat debitor al bugetului acel contribuabil ce are de rambursat sau de primit de la buget sume mai mari decât are de plată.

De asemenea o altă schimbare vizează structura tabelelor de prezentare detaliate pe contribuabili mari, mici şi mijlocii respectiv persoane fizice, inclusiv cele ce desfăşoară activităţi independente sau profesii libere.

Listele debitorilor urmând sa aiba o nouă coloană denumită „Observații”, care va conține precizări privind starea juridică a debitorilor, respectiv insolvență, faliment sau insolvabilitate.

Aceste modificări urmează să fie implemetate începând cu lista debitorilor care înregistrează obligatii fiscale restante aferente trimestrului II 2016.

Reamintim procedura aplicabilă pentru publicare listei datornicilor:

Trimestrial, cu data ultimei zile din trimestru, se identifică obligațiile restante la buget. Până pe data de 15 a lunii următoare sunt notificați debitorii cu sumele obligate la plată.
Daca există neconcordanțe între situația fiscală a contribuabilului și cea din evidența autorității, acestea trebuie clarificate în termen de 5 zile, în caz contrar prezumându-se corectitudinea datelor deținute de ANAF. Contribuabilul poate face plata obligațiilor, caz în care în termen de maxim 15 zile plățile făcute se vor opera în lista datornicilor.

Prin obligații fiscale restante se înțelege:
 obligaţii fiscale pentru care s-a împlinit scadența sau termenul de plată;
diferentele de obligații fiscale principale și accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată.

Nu sunt considerate obligații fiscale restante:
obligatiile fiscale pentru care s-au acordat și sunt în derulare înlesniri la plată, potrivit legii, dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată prevăzut în actul de acordare a înlesnirii;
obligatiile fiscale stabilite în acte administrative fiscale a căror executare este suspendată în condițiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004;
obligatiile fiscale cu termene de plată viitoare stabilite în planul de reorganizare judiciară aprobat în condițiile legii.

Nu fac obiectul publicării în listele contribuabililor datornici obligațiile fiscale restanțe al căror cuantum total este sub următoarele plafoane:
100.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
 50.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
10.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligații fiscale restanțe și din desfășurarea de activități economice în mod independent sau exercită profesii libere;
1.500 lei, în cazul debitorilor persoane fizice, altele decât cele ce desfășoară activități economice în mod independent.

Lista va cuprinde denumirea /numele și prenumele debitorilor, codul de identificare fiscală, cu excepția persoanelor fizice, caz în care NU se va menționa codul numeric personal, ci localitatea domiciliului fiscal, precum și cuantumul total al obligațiilor fiscale restanțe.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA