ILEGAL Contrabandiştii de ţigări dau în continuare cele mai multe bătăi de cap autorităţilor vamale. O arată inclusiv raportul activităţii pentru primele şase luni din acest an a Biroului Vamal Sighet.
ILEGAL Potrivit acestuia în perioada analizată au fost efectuate peste 2.500 de controale vamale specifice fizice, mai bine de jumătate dintre ele antitabac şi efectuate cu echipaje canine specializate.
Lidia Mureşan, şeful Biroul Vamal de Frontieră Sighetu Marmaţiei, spune că „tentativele de sustragere de la controlul vamal a acestor produse accizabile, şi implicit încercarea de sustragere de la plata taxelor de import, accize şi TVA se datorează pe de-o parte creşterii preţului de vânzare a acestor produse pe piaţă internă şi implicit existenţei unui câştig uşor realizat de către persoanele care trec frecvent frontiera de stat româno-ucraineană”
Lidia Mureşan arată că până la urmă nici nu este de mirare că numărul celor care fac contrabandă este ridicat, în condiţiile în care în Ucraina un pachet de ţigări costă 4 lei, iar în România acelaşi pachet se vinde en-gros la preţ dublu (8 lei) ceea ce înseamnă un profit de cel puţin 100 %.
În plus, arată aceasta, nici amenzile nu-i sperie prea tare pe contrabandişti. Ba mai mult o bună parte dintre ele rămân neîncasate.
“Asta în special în ceea ce îi priveşte pe cetăţenii ucraineni sau pe cetăţenii cu dublă cetăţenie: română şi ucraineană sau maghiară şi ucraineană. Problema majoră în legătură cu amenzile contravenţionale aplicate în aceste cazuri o reprezintă neîncasarea acestora, deoarece nu există un acord în materie contravenţională între statul român şi cel ucrainean, iar în ceea ce îi priveşte pe cetăţenii cu dublă cetăţenie – aceştia nu deţin bunuri urmăribile pe numele lor”, a explicat Lidia Mureşan.
Șeful Biroului Vamal Sighet mai arată că persoanele care fac trafic cu ţigări sunt din ce în ce mai ingenioşi şi că ţigările sunt ascunse oriunde. În pungi cu mâncare, în pâine sau chiar în torturi. De scăpat nu scapă însă nici cauciucurile, portierele sau chiar lonjeroanele autoturismelor.
De remarcat faptul că din cele 90 de fraude vamale constatate în primele 6 luni ale anului, 80 au legătură cu produsele din tutun.