PREMIERĂ MEDICALĂ Peste 7 milioane de români suferă de boli de inimă. Dacă în cele mai multe cazuri există soluții, sunt situații în care pacienții sunt trimiși acasă, pentru că intervenția chirurgicală este contraindicată. Intervențiile minim invazive pot fi ultima șansă pentru acești oameni. O astfel de operație a fost realizată în premieră în sud-estul Europei de o echipă de medici români. Un medic primar la chirurgie cardiovasculară, explică în ce constă o astfel de intervenție.
Este vorba de o implantare minim invazivă transapicală prin vârful inimii a unei valve nitrale în valva nitrală nativă. Această intervenție reprezintă unica șansă la viață a bolnavilor inoperabili, cu boli grave de inimă. În acest caz este vorba de o stenoză mitrală cu o contraindicație absolută la o procedură clasică.
Pacienta care a fost supusă operației, în vârstă de 77 de ani, prezenta multiple simptome cauzate de stenoza mitrală strânsă, aortă de porțelan, calcificări extensive arteriale, leziuni tricoronariene, insuficiență renală cronică, edeme pulmonare acute repetitive. Pacienta nu putea sta decât în poziție verticală, inclusiv în somn, altfel se sufoca. Procedura s-a desfășurat în Laboratorul de Angiografie, iar echipa a fost formată atât din chirurgi cardiovasculari, cât și cardiologi intervenționiști.
Contraindicațiile sunt strict legate de comorbiditățile bolnavilor și de anatomia valvei.
Sursă info.
Sursă foto.