Acasăsinucidere maramuresBĂNCILE POT CONFISCA BANII! – O nouă lege europeană ne pune pe...

BĂNCILE POT CONFISCA BANII! – O nouă lege europeană ne pune pe jar

spot_img

DISTRIBUIȚI

BĂNCILE POT CONFISCA BANII  Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, recent, ca directiva  Uniunii Europene privind salvarea de la faliment a băncilor prin confiscarea depozitelor clienților este legala. În traducere liberă, nenorocirea este uriașă: atenție, români! Banii din bănci nu mai sunt siguri.

După „modelul Cipru”, mecanismul de salvare a băncilor cu banii deponenților (bail-in) începe să fie implementat în toată Europa fără nicio reținere. Salvarea băncilor cu banii deponenților este legala, a confirmat, ieri, Curtea Europeana de Justiție, printr-o decizie definitivă și care arată că “împărțirea costurilor între acționari și deținătorii de obligațiuni reprezintă o precondiție pentru aprobarea, de către Comisia Europeană, a ajutorului de stat pentru o bancă aflată într-o situație dificilă și nu contravine legislației comunitare”.

„În principal, motivația este că e preferabil ă confiști acești bani de la clienți decât să ii primești cadou de la stat, adică de la contribuabili, mai ales că treaba asta din urmă ar însemna un nasol ajutor de stat.

Decizia e cinică, pentru că băncile au fost ajutate și până acum de state, și nimeni nu și-a pus problema că ar fi vorba de ajutoare de stat ilegale”, susține avocatul Gheorghe Piperea. “După părerea mea,  pe chestiunea aceasta, competența nu aparține CJUE, ci aparține Curții Europene a Drepturilor Omului , pentru că este vorba de a proteja dreptul de proprietate. Se pune în discuție o ierarhie a drepturilor: ce este mai important, dreptul de proprietate al omului pe bănuțul lui care este în depozit sau «dreptul» băncii respective de a se salva de la faliment? Pe alta parte, eu cred că vestea aceasta este o nenorocire pentru Italia, care nu va mai avea altă soluție, decât să ia banii deponenților, ca să salveze băncile italiene. O să iasă lumea în stradă. Acolo, băncile sunt foarte vechi și, realmente, sunt finanțate din depozitele oamenilor”, a mai adăugat Piperea.

Cu alte cuvinte, mai spune avocatul, “pentru lideri europeni ca Matteo Renzi, decizia CJUE pică foarte prost. El va trebui să decidă dacă dă de la buget 40 miliarde euro pentru a salva cele trei-patru bănci falite sau dacă va permite ca acești bani sa fie luați de la deponenți. Că de închis aceste bănci nu se pune problema. Iar decizia italienilor va fi clonata peste tot, inclusiv în Romania. Ce, credeți că nu mai sunt banci falite?”.

 

Sursă info.

Sursă foto.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA