ÎNCĂ UN EȘEC Depozitul ecologic de la Fărcașa ar putea să nu mai fie realizat. În 19 iulie, magistrații Tribunalului Maramureș au decis suspendarea hotărârii de Consiliu Local a comunei Fărcașa prin care aleșii și-au dat acordul ca amplasamentul să fie construit în localitate. Decizia judecătorilor nu este definitivă și ea poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare. Chiar și așa, asistăm la un nou eșec al fostei conduceri a Consiliului Județean Maramureș, un nou caz ascuns sub preș, un proiect tărăgănat până în ultima secundă.
„Respinge excepția lipsei calității procesuale pasive invocată de către pârâtul Consiliul Județean Maramureș. Respinge excepția inadmisibilității cererii invocată de către pârâtul Consiliul Local Fărcașa. Admite cererea formulată de către reclamanții O. I. O., P. B. V., O. M.M., O.V., O.S. F, OMM, OGR, OG, ORM, FDM, FG, BRF, BȘV, OD, IVS, SV, SGR, SRV, GGD, OG, OE, OAV, OVE, OVM, BSF, PȘO și HVI, toți cu domiciliul procesual ales la Cabinetul de avocat Pop Alexandru Ioan în contradictoriu cu pârâții Consiliul local Fărcașa și Consiliul Județean Maramureș. Dispune suspendarea executării Hotărârii nr.87/14.12.2010 adoptată de către pârâtul Consiliul local al Comunei Fărcașa până la pronunțarea instanței de fond. Respinge cererea pârâtului Consiliul local al Comunei Fărcașa privind plata cheltuielilor de judecată. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Maramureș. Pronunțată la data de 19.07.2016 prin punerea soluției la dispoziția părților prin grefa instanței”, a fost decizia dată de către magistrații maramureșeni în cazul procesului intentat Consiliului Județean Maramureș și Consiliului Local Fărcașa.
Procesul a fost pus pe rol după ce un grup de localnici din Fărcașa nu au fost de acord cu construirea Depozitului ecologic la ei în localitate. Imediat după pronunțarea instanței maramureșene a venit și reacția lui Ioan Stegeran, primarul localității Fărcașa.
„Este dreptul fiecărui om să fie de acord sau nu cu un lucru. Este o decizie a instanței și o vom ataca cu recurs”, a declarat acesta.
Potrivit informațiilor furnizate de către primarul Ioan Stegeran, Depozitul ecologic de la Fărcașa este realizat deja în proporție de 23%. Amplasamentul face parte din cadrul proiectului „Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în județul Maramureș”, planul de dezvoltare fiind susținut din fonduri europene. Proiectul a fost însă unul vehement contestat, împotriva realizării acestuia fiind făcută și o petiție online. Acesta a fost implementat pe perioada vechii conduceri a Consiliului Județean Maramureș, iar acesta trebuia finalizat deja.
Actualul președinte al Consiliului Județean Maramureș, fost vicepreședinte în mandatul anterior, Gabriel Zetea a fost contactat telefonic pentru a oferi un punct de vedere cu privire la decizia instanței maramureșene, acesta însă nu a răspuns. Așteptăm cu interes punctul de vedere al conducerii forului județean cu privire la acest nou proces pierdut, care periclitează realizarea proiectului din fonduri europene, fapt care, la final, va atrage și răspunderea juridică asupra celor care au semnat și și-au asumat realizarea acestui plan.
Știre în curs de actulizare.
Simona Vasiac
Credit foto.