PENSII Maramureşenii care se pensionează anticipat parţial vor primi bani mai mulţi. Asta pentru că prevederile legii pensiilor în acest sens au fost modificate.
PENSII Astfel, începând cu data de 17 iulie se stabilesc procente mai mici de diminuare a pensiei în funcţie de vechimea cu care sa depăşit stagiul complet de cotizare şi nu printr-o reducere fixă pentru fiecare luna de pensionare anticipată, aşa cum era până acum.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Maramureş, Daniela Vasile, „dacă anterior datei de 17 iulie procentul maxim de penalizare era de 45 %, prin intrarea în vigoare a noii legi acest procent nu va depăşi 30 %. Acest lucru este posibil deoarece anterior era un procent unic de penalizare de 0,75 % pentru fiecare lună de anticipare, iar prin noua lege se stabilesc procente mai mici, în funcţie de stagiul cu care sa depăşit stagiul complet”.
Daniela Vasile arată că spre exemplu pentru o persoană care anterior datei de 17 iulie s-a pensionat cu 5 ani mai devreme decât vârsta standard şi care a depăşit vechimea completă cu 5 ani, procentul de diminuare a pensiei era de 45 % , iar acum diminuarea va fi de numai 15 %.
Aceasta a menționat că valoarea pensiei anticipate parțiale se determină din cuantumul pensiei de limită de vârstă la care se aplică o diminuare lunară în raport cu vechimea realizată peste stagiul complet şi numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.
De noul mod de calcul se pot bucura doar persoanele care se pensionează anticipat parţial începând cu data de 17 iulie.
În plus, persoanele care au muncit în grupa I de muncă şi/sau în condiţii speciale mai puţin de doi ani pot să beneficieze, totuşi, de o reducere a vârstei de pensionare. Mai precis, fracţiunile de stagiu de cotizare în grupa I şi/sau în condiţii speciale pot fi cumulate cu perioadele de stagiu realizate în condiţii deosebite de muncă.
Daniela Vasile mai arată că o altă schimbare constă în faptul că şi notarii pot să se asigure în sistemul public de pensii în baza contractului de asigurare socială. Astfel, aceste persoane pot alege să-şi completeze venitul asigurat, beneficiul fiind acela că la împlinirea vârstei standard de pensionare şi a stagiului minim aceştia vor putea obţine o pensie de asigurări sociale de stat la fel ca şi orice salariat.