UTIL. Buruienile pot strica aspectul grădinii, al curții sau al terasei. Cu cât le neglijați mai mult timp, cu atât ele se înmulțesc și vă va fi apoi mai greu să le eliminați. Vara este sezonul în care ierburile din rosturi devin cu adevărat supărătoare și ar trebui să interveniți rapid pentru ”a restabili” aspectul îngrijit al pavajului.
Iată 7 metode prin care puteți scăpa de buruienile din pavaj:
1. Smulgerea buruienilor. Se recomandă doar dacă suprafața invadată nu este mare, altfel efortul fizic este semnificativ. Folosiți mănuși de grădinărit pentru a vă proteja mâinile și nu vă enervați prea tare dacă nu veți reuși să scoateți ierburile dintre dale cu tot cu rădăcină. Este o metodă care dă rezultate temporare și munca trebuie reluată când reapar și buruienile, întrucât marea lor majoritatea rămân cu rădăcina bine înfiptă și dau tulpini noi.
2. Arderea buruienilor. În magazinele de bricolaj veți găsi arzătoare pentru buruieni. Flacăra mistuie plantele nedorite, însă doar la suprafață, astfel că ele reapar. Este o metodă ecologică, dar care presupune investiția în respectivul arzător.
3. Soluția cu clor. Nu este, evident, o soluție naturală întrucât se prepară o soluție cu 50% clor și 50% apă. Se pune într-un pulverizator și se administrează consistent pe frunzele buruienilor și la rădăcina lor. Se lasă 24 de ore să acționeze, apoi se face o verificare și unde plantele sunt încă viguroase, se pulverizează din nou. Buruienile se vor usca și vor putea fi apoi îndepărtate mai ușor prin smulgere.
4. Oțetul combate buruienile. Se folosește un pulverizator pentru aplicarea lui pe plante, preferabil într-o zi însorită, pe la prânz. Buruienile se vor îngălbeni și după două săptămâni pot fi ușor smulse. Metoda dă rezultate bune și poate fi considerată una care nu afectează mediul.
5. Sarea atacă buruienile, dar poate afecta și aspectul dalelor. De aceea nu este printre cele mai indicate, dar merită încercată pentru suprafețe mai mici, punând sarea între rosturi.
6. Pentru a scăpa de mușchi și licheni, cea mai recomandată soluție este Antimus cu apă în proporție de 3%, urmată de aplicarea unui sigilant de foarte bună calitate.
7. Erbicidul total pe bază de glifosat. Este metoda care dă rezultatele cele mai bune și de durată, însă nu vorbim despre o soluție bio. Se aplică în dozajul recomandat de producător pe plante crescute la măcar 5 centimetri și asigurați-vă că în acea zi nu plouă. Se așteaptă 8-14 zile, după care se îndepărtează complet buruienile. Ele se vor desprinde ușor dintre rosturi pentru că erbicidul ajunge prin frunze și la rădăcină și o usucă.
Sursa info