SĂNĂTATE. Din diferite motive, fiecare dintre noi a trecut la un moment dat printr-o perioadă mai lungă sau mai scurtă de abstinenţă sexuală. În cazul în care treci printr-o perioadă în care ţi-ai întrerupt viaţa sexuală. ar trebui să ştii că se întâmplă anumite lucruri în corpul tău în această perioadă şi nu tocmai bune.
Deşi există consecinţe fizice ale abstinenţei sexuale, majoritatea sunt negative doar în sensul că nu mai ai parte de beneficiile pe care ţi le oferă viaţa sexuală. Este neplăcut, însă nu vei încremeni, nu îţi va creşte himenul la loc, nu vei deveni incapabilă să te mai apropii de organele genitale ale altei persoane şi, evident, nu vei muri brusc din cauza frustrării sexuale. Totuşi, iată câteva lucruri care se pot întâmpla în organismul tău dacă nu mai faci sex o perioadă de timp.
1. Nu vei deveni mai „mică”
Abstinenţa sexuală nu te va face mai „mică” ori mai „strâmtă”. Acesta este doar un mit. Senzaţia de „strâmt” a vaginului nu este influenţată de numărul de parteneri sexuali, iar dacă vei lua o pauză de sex nu înseamnă că vei redeveni virgină. Himenul nu creşte la loc sau nu se lipeşte, indiferent ce zvonuri circulau prin liceu. Totuşi, trebuie să ştii că ţesutul vaginului ar putea să îşi piardă obişnuinţa de a se relaxa ca răspuns la stimularea sexuală sau la penetrare, şi probabil va avea nevoie de ceva antrenament data viitoare când vei face sex. Nu îţi face griji, îşi va reveni la normal repede.
2. Bărbaţii sunt mai predispuşi la disfuncţii erectile
Aceasta este o descoperire interesantă, însă nu una foarte simpatică dacă eşti un bărbat care a făcut o pauză în viaţa sexuală. Se pare că abstinenţa creşte riscul apariţiei disfuncţiilor erectile. Studiile au avut tendinţa să se concentreze mai mult pe bărbaţii mai în vârstă, însă toate studiile au ajuns la concluzia că activitatea sexuală regulată are efecte pozitive asupra calităţii erecţiilor. De asemenea, există studii care susţin că ejaculările regulate scad riscul apariţiei cancerului de prostată.
3. Sistemul imunitar devine mai vulnerabil
Se pare că activitatea sexuală regulată contribuie şi la menţinerea la capacitate optimă a sistemului imunitar. În cazul femeilor, această „optimizare” a sistemului imunitar face şi concepţia mai uşoară. Evident că, atunci când ai o pauză sexuală, nu vei avea parte de aceste beneficii şi vei fi mai predispusă la apariţia bolilor şi infecţiilor pe care sistemul imunitar le-ar putea contracara dacă ai face sex în mod regulat.
4. Libidoul va scădea
Acest lucru încă nu este foarte clar şi oamenii de ştiinţă spun că mai au nevoie de studii. Unii experţi cred că o viaţă sexuală activă, regulată, asigură un nivel normal şi constant al libidoului şi pentru perioadele de abstinenţă, adică se creează un fel de stoc. Aceşti experţi cred că o perioadă de abstinenţă sexuală va scade în timp libidoul, deoarece organismul va reacţiona hormonal mai puţin la excitare. Alţi experţi nu sunt de acord cu această teorie, susţinând că variaţiile libidoului vor fi conectate strict cu experienţele sexuale individuale.
5. Ar putea creşte nivelul de stress
Acesta este un alt efect în care legătura lipsa beneficiilor (viaţă sexuală regulată şi stress diminuat) devine un efect negativ (abstinenţă sexuală şi reacţii exagerate la stress). Anumite studii au descoperit că persoanele care nu au o viaţă sexuală regulată au tensiunea arterială mai ridicată sau oscilantă ca răspuns la situaţii stresante faţă de persoanele care au făcut sex cu puţin timp înainte de producerea evenimentelor stresante. Prin urmare, dacă eşti obişnuită cu efectul de reducere a nivelului de stress al vieţii sexuale regulate, în perioada de abstinenţă îţi va fi mai greu să treci prin momentele grele.
6. Sănătatea cardiovasculară va avea de suferit
O viaţă sexuală regulată şi satisfăcătoare influenţează pozitiv sănătatea cardiovasculară, de aceea, intrarea într-o perioadă de abstinenţă sexuală influenţează negativ echilibrul hormonal si cardiac. Este adevărat că nu s-au făcut studii amănunţite asupra a ceea ce se întâmplă cu inima ta după o perioadă în care nu faci sex. Probabil că, pentru sănătatea ta cardiovasculară ar fi bine să îţi elimini frustrarea sexuală făcând jogging, pentru a păstra sau a îmbunătăţi starea de sănătate avută înaintea abstinenţei.
7. Vei avea nevoie de mai mult timp pentru lubrefiere
Se pare că dacă ai o viaţă sexuală regulată, organele tale genitale vor fi în formă tot timpul, iar acest lucru înseamnă că, după o perioadă de abstinenţă, organele genitale au nevoie de puţin mai mult timp pentru a fi gata de acţiune. Experţii în sănătate sexuală subliniază faptul că lubrefierea provocată de excitare funcţionează cel mai bine dacă ai o activitate sexuală regulată, de aceea este posibil să ai nevoie de puţin ajutor (lubrefiant) atunci când reiei activitatea sexuală după o perioadă de abstinenţă.
8. Scade riscul apariţiei bolilor cu transmitere sexuală şi a infecţiilor urinare
În sfârşit, iată şi veşti bune. Sau efecte secundare pozitive. Probabil că nu este nicio surpriză că scade riscul apariţiei bolilor cu transmitere sexuală, însă te întrebi, probabil, de ce scade şi riscul apariţiei infecţiilor tractului urinar. Infecţiile tractului urinar sunt provocate deseori de transferul bacteriilor către tractul urinar, de cele mai multe ori din zona anusului. Prin urmare, abstinenţa sexuală te poate feri de anumite astfel de infecţii. Trebuie să ştii, totuşi, că poţi contacta boli cu transmitere sexuală şi infecţii urinare şi în alte moduri, non-sexuale, prin urmare nu esti chiar 100% în siguranţă.
9. Inteligenţa nu va fi la cote maxime
Există un mit care spune că abstinenţa sexuală este însoţită de o creştere semnificativă a nivelului inteligenţei. Adevărul este că, de fapt, se întâmplă exact opusul. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că o activitate sexuală regulată stimulează dezvoltarea neuronilor în regiunea hipocampusului. Astfel, se pare că abstinenţa nu face deloc bine nivelului de inteligenţă. În cazul în care ţi se pare că, de când ai intrat în perioada de abstinenţă sexuală eşti mai productivă şi pari să înveţi mai multe lucruri, nu te amăgi. Probabil că eşti plictisită sau ai mai mult timp la dispoziţie.
10. Vei fi mai deprimată, dar nu din motivul pe care îl bănuieşti
Un studiu publicat în jurnalul „Archiva comportamentului sexual” susţine că femeile sunt cu atât mai deprimate cu cât perioada de abstinenţă este mai lungă. Se pare însă că nu lipsa sexului le deprimă. Studiul respectiv a demonstrat că şi femeile al căror partener foloseşte prezervativul sunt deprimate. Cercetătorii spun că anumite componente ale spermei – inclusiv melatonina, serotonină şi oxitocină – oferă beneficii indubitabile stării psihice şi emoţionale femeilor care fac sex neprotejat. Evident că există multe motive pentru care să nu faci sex neprotejat, dar…
Sursa info