AcasăActualitateSocialDREPTURI - Cum obţii pensie şi pentru perioadele lucrate în alte ţări...

DREPTURI – Cum obţii pensie şi pentru perioadele lucrate în alte ţări europene

spot_img

DISTRIBUIȚI

DREPTURI. Cetăţenii care muncesc atât în România, cât şi în alte state ale Uniunii Europene (UE) sau ale Spaţiului Economic European (SEE) au dreptul să cumuleze, la ieşirea la pensie, toate perioadele lucrate, în baza legislaţiei comunitare. Practic, solicitanţii trebuie să se adreseze unei singure instituţii şi, pentru a face acest lucru, au nevoie de o serie de documente.

De la aderarea la Uniune din 2007, România aplică prevederile legislaţiei europene, ce dispune că persoanele care au muncit în unul sau mai multe state membre ale UE sau SEE au dreptul la pensie pentru toate perioadele lucrate. În acest sens, cetăţenii se pot adresa unei singure instituţii.

„Pentru stabilirea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parţială, de invaliditate şi de urmaş, persoana îndreptăţită se adresează unei singure instituţii, cererea astfel depusă fiind valabilă pentru toate instituţiile la legislaţia cărora persoana respectivă a fost supusă”, potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Asta înseamnă că persoanele care locuiesc în România şi vor să se pensioneze pot să depună cererea şi actele necesare la casa teritorială de pensii din raza domiciliului. Apoi, autorităţile sunt cele care se ocupă de stabilirea pensiei pentru toate perioadele lucrate pe teritoriul UE şi/sau SEE.

Aşa cum ne-a precizat consilierul juridic Gabriela Pintea cererea de pensionare poate fi depusă doar de la data la care solicitantul îndeplineşte condiţiile de pensionare prevăzute de lege: „O persoană care a lucrat în România şi în alte state europene poate cere pensie statului român începând cu data la care îndeplineşte condiţiile necesare, în funcţie de tipul de pensie solicitată. Depunerea la casa de pensii a unei astfel de cereri chiar şi cu o zi înainte de data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege are drept rezultat respingerea acesteia”.

Cumularea tuturor perioadelor lucrate pe teritoriile UE şi/sau SEE este avantajoasă deoarece, conform CNPP, aceasta asigură întregirea stagiilor de cotizare necesare la ieşirea la pensie.

De reţinut este că ţara noastră are încheiate acorduri bilaterale pe modelul regulamentelor europene cu Macedonia, Turcia, Coreea de Sud, Moldova, Canada şi Israel. Totodată, România aplică alte acorduri şi convenţii bilaterale de securitate socială cu Maroc, Armenia, Belarus, Ucraina şi Rusia.

Atenţie! Pensia comunitară poate fi cerută şi într-un alt stat european în care s-a muncit. Într-o astfel de situaţie, la îndeplinirea condiţiilor de pensionare impuse de statul respectiv, cererea şi actele doveditoare se pot depune la instituţia competentă din acea ţară.

Condiţiile pentru obţinerea pensiei comunitare

Condiţiile de pensionare sunt stabilite de fiecare stat în parte, iar pensia se acordă în funcţie de perioadele de asigurare realizate. Pentru ca anii lucraţi în străinătate să fie luaţi în considerare, solicitanţii trebuie să fi muncit în fiecare stat cel puţin un an.

„Regulamentele europene de coordonare a sistemelor de securitate socială se aplică numai în situaţia în care în statele membre persoana a realizat o perioadă minimă de asigurare de un an calendaristic, în fiecare stat. Potrivit Regulamentului european nr. 883/2004, instituţia unui stat membru nu este obligată să acorde prestaţii, pentru perioadele realizate în temeiul legislaţiei pe care o aplică, dacă durata totală a perioadelor menţionate este mai mică de un an şi dacă, luându-se în considerare aceste perioade, nu se dobândeşte niciun drept la prestaţii în temeiul legislaţiei respective”, explică reprezentanţii CNPP.

 

Mai multe AICI

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA