HALUCINANT. Doi polițiști au fost achitaţi de judecătorii Curții de Apel Timișoara, după ce au făcut scăpați un traficant de droguri, pentru infracțiunea de abuz cu un motiv halucinant.
În timp ce DIICOT monitoriza activitatea unor traficanţi de droguri, a reieșit că unul dintre suspecţi, Orlando Onofrei, împreună cu un alt tânăr au fost opriți de polițiștii din Șag. După ce i-au depistat pe cei doi suspecţi, agenţii Radu Grădinariu şi Toma Szasz i-au dus la post şi au aşezat drogurile, un cântar şi râşniţă pentru măcinat cannabis pe masă ca la expoziţie.
Când tatăl lui a ajuns la post, fiind chemat de poliţişti, a fost informat că tinerii au fumat “iarbă şi haşiş”. Onofrei senior i-a dat o palmă fiului, iar agenţii au decis să-i lase pe toţi să plece acasă.
Culmea, deşi ştiau că Orlando Onofrei a consumat droguri, poliţiştii i-au permis să conducă maşina atât spre postul de poliţie, cât şi la plecare. Interceptările telefonice și apoi declarațiile denunțătorului au scos la iveală că tatăl lui Onofrei s-a întâlnit după două zile cu Grădinariu şi i-ar fi dat 1.000 lei.
Iniţial, poliţiştii Grădinariu şi Szasz au fost condamnaţi de Tribunalul Timiş la câte trei ani de închisoare cu suspendare fiind găsiţi vinovaţi de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului şi l-au achitat pe Grădinariu pentru luare de mită, considerându-se că nu sunt suficiente probe. De asemenea, li s-a interzis ca pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei să mai exercite profesia de poliţist.
Sentinţa a fost atacată, iar judecătorii Constantin Costea, preşedintele secţiei penale a Curţii de Apel Timişoara. şi Ioan Popescu au dispus achitarea celor doi poliţişti pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Dacă în cazul infracţiunii de favorizarea făptuitorului se face o analiză detaliată, în cazul achitării s-a analizat şi motivat în 14 rânduri.
Magistraţii au considerat că “în speţă chiar dacă vorbim despre neîndeplinirea unor acte de către cei doi poliţişti în legătură cu conducerea la sediul secţiei de poliţie a martorului Şuţu şi a inculpatului Onofrei Orlando în vederea identificării şi eventual a constatării săvârşirii de infracţiuni, în cauză nu putem vorbi despre producerea unei tulburări însemnate a activităţii unei autorităţi publice” deoarece “atât secţia de poliţie unde au fost duşi (…) a funcţionat şi a doua zi, şi de atunci în continuare, fără a se produce nici cea mai mică tulburare, şi chiar ancheta penală derulată împotriva inculpatului Onofrei Orlando a continuat fără a trezii (sic!) cumva sau cuiva bănuieli”.
După achitarea pentru abuz în serviciu şi după ce au constatat că instanţa de fond a aplicat o pedeapsă peste limita medie a pedepsei prevăzute de lege, judecătorii i-au condamnat pe agenţi la câte un an de închisoare cu suspendare condiţionată cu un termen de încercare de trei ani.