AcasăActualitateSocialE BINE SĂ ȘTIȚI - În trafic, poliţia te poate opri şi...

E BINE SĂ ȘTIȚI – În trafic, poliţia te poate opri şi verifica oricând şi oriunde

spot_img

DISTRIBUIȚI

TRAFIC. În trafic, poliţiştii rutieri au posibilitatea legală de a opri şoferii şi de a le verifica identitatea şi maşina în orice moment, în baza unor indicii despre săvârşirea unei contravenţii sau a unei infracţiuni. Totodată, oprirea în trafic se poate face pur şi simplu pentru a vedea dacă şoferii au la ei actele prevăzute de lege.
TRAFIC În baza indiciilor pe care le-ar putea avea despre sâvârşirea unei fapte sancţionate de legislaţie, poliţiştii rutieri sunt îndreptăţiţi să verifice atât identitatea unui şofer (şi a celorlalţi pasageri), cât şi maşina pe care acesta o conduce.
„În exercitarea atribuţiilor care îi revin, poliţistul rutier are dreptul să verifice vehiculul, precum şi identitatea conducătorului sau a pasagerilor aflaţi în interiorul acestuia atunci când există indicii despre săvârşirea unei fapte de natură contravenţională sau penală”, dispune, în momentul de faţă, Codul rutier.

În Regulamentul pentru aplicarea actului normativ amintit se face referire, de asemenea, la indicii, însă de această dată este folosită sintagma „indicii temeinice”. În plus, se prevede că şoferii pot fi opriţi pur şi simplu pentru ca poliţiştii să verifice dacă aceştia au la ei actele prevăzute de lege.

„Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează prin executarea semnalelor regulamentare de către poliţistul rutier sau, după caz, de către poliţistul de frontieră, atunci când constată încălcări ale normelor rutiere ori în situaţia în care există indicii temeinice despre săvârşirea unei contravenţii ori a unei fapte de natură penală, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte şi a bunurilor care fac obiectul urmăririi, precum şi pentru verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege”, este explicat în Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006.
Practic, din moment ce nici Codul rutier şi nici Regulamentul pentru aplicarea acestuia nu vin cu lămuriri suplimentare în privinţa indiciilor, fie ele temeinice sau nu, plus că oprirea se poate face pentru o simplă verificare de documente, reiese că poliţiştii rutieri pot opri maşinile în trafic în aproape orice moment.

Persoanele care refuză să înmâneze poliţiştilor rutieri documentele prevăzute de legislaţie (actul de identitate, permisul auto, certificatul de înmatriculare etc.) riscă să primească 6-8 puncte-amendă (adică 750-1.000 de lei, de la 1 mai) şi 4 puncte de penalizare. Aceeaşi sancţiune este valabilă, de asemenea, în cazul în care este refuzată verificarea maşinii.

Atenţie! Şoferii opriţi la semnalul regulamentar al poliţistului rutier sau de frontieră trebuie să stea în maşină, cu mâinile pe volan, iar ceilalţi pasageri trebuie să lase portierele închise. Toţi trebuie să respecte indicaţiile poliţistului. (avocatnet.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA