AcasăslolvaciaANTIATOMIC - Loc unic în lume, descoperit accidental în România

ANTIATOMIC – Loc unic în lume, descoperit accidental în România

spot_img

DISTRIBUIȚI

ANTIATOMIC Un loc unic în lume a fost descoperit accidental în România și ascunde un secret teribil, citează Cugetează. Descoperită în anul 1986, Peștera Movile din Dobrogea este unică în lume. Aceasta a intrat şi în atentia cercetătorilor de la NASA, iar concluziile lor au fost de-a dreptul surprinzătoare. 

ANTIATOMIC Peştera Movile este considerată una dintre cele mai importante descoperiri ştiinţifice ale secolului trecut. Peştera găzduieşte căteva zeci de specii noi, printre care şi miriapode, pseudoscorpioni, melci şi păianjeni. Totuşi, vieţuitoarele sunt complet diferite faţă de “rudele” de la suprafaţă: au o culoare pală, iar lipsa vederii este compensată de antenele lor uriaşe, care le ajută să se deplaseze pe intuneric.

Extrem de interesant este faptul că viaţa din subteran nu depinde in niciun fel de cea de la suprafaţă, ecosistemul funcţionănd pe baza chimiosintezei. Peştera păstrează secretul originii vieţii, adăpostind un ecosistem unic in lume, perfect inchis şi separat de exterior. Vieţuitoarele au folosit energia chimică rezultată din oxidarea hidrogenului sulfurat, specialiştii ajungănd la această concluzie după ce au descoperit un strat de substanţă albă, cu o consistenţă cremoasă şi plin cu microorganisme.

După ce au studiat fauna din interior, cercetătorii de la NASA au concluzionat că acesta ar fi singurul loc din intreaga lume unde viaţa ar continua chiar şi in urma unui atac nuclear. Totuşi, mediul este toxic pentru oameni, aerul nefiind respirabil. Ecosistemul ar fi izolat de exterior de aproximativ 5,5 milioane de ani, cănd nivelul Mării Negre a scăzut considerabil. Cercetătorii au comparat mediul din Peştera Movile cu acela de pe… Marte. Nivelul oxigenului este foarte scăzut, atmosfera fiind bogată in dioxid de carbon şi metan. Un alt aspect interesant este acela că sedimentele din subteran nu conţin izotopi radioactivi comuni in solul ţării noastre, după dezastrul de la Cernobil. Pentru a nu pune in pericol acestă descoperire de o importanţă deosebită, accesul in peşteră este interzis. Singurii care pot intra, de maximum două ori pe lună, sunt cercetătorii, in echipe de căte două- trei persoane.

Sursă foto.
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA