DEZVĂLUIRI INEDITE Unul dintre cei mai buni arbitri români din ultimii ani, băimăreanul Cristi Balaj, și-a încheiat cariera la finalul acestui an. Ultimul meci al băimăreanului a fost Gaz Metan – Astra, în Liga 1.
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Digi Sport, Balaj a dezvăluit amănunte interesante din cariera sa. Fostul cavaler al fluierului a povestit cum a fost alergat cu sabia, la un meci din liga a 3-a, și ce a simțit la debutul în prima ligă.
”Au fugit după mine cu sabia. Am fost lovit. Am dat examen la divizia C și la B am intrat primul, detașat. Între mine și locul 2 erau 17 sutimi și de la 2 în jos erau din sutime în sutime. În divizia B am arbitrat etapă de etapă. Dan Petrescu a avut încredere în mine, iar în Liga 1 meciul de debut a fost Steaua – FC Brașov, l-am avut asistent pe Grigorescu, care ulterior a fost președinte.
Am fost norocos, am avut prestații apreciate. La debut am avut emoții infinit mai mari decât la ultimul meci. A fost o bucurie imensă la final de joc, acum a fost o mare tristețe pentru că mă despart de un fenomen pe care l-am îndrăgit cu adevărat”, a declarat Cristi Balaj, pentru Digi Sport.
Balaj a povestit și cum este viața de arbitru și consideră cu lumea are o impresie greșită despre calaverii fluierului.
”Oamenii au impresia că un arbitru merge două ore pentru un joc, ia baremul și pleacă acasă. Sunt antrenamente zi de zi și nu sunt ușoare. Testele care se dau de 3-4 ori pe an sunt foarte grele. Mulți jucători nu pot să le parcurgă.
Cu cât te pregătești mai mult, cu atât ești mai norocos. Atunci când nu ai nimic de ascuns poți să te prezinți așa cum ești cu adevarat. Naturalețea e foarte importantă. Trebuie să fii deschis atunci când ești apreciat, dar și atunci când ești criticat”, a mai spus Balaj.
Cât despre viitorul său, nu exclude o candidatură la şefia FRF, însă spune că este prematur să anunţe acum o decizie:
”Nu credeam că o să fie aşa (n.r. că o să părăsească terenul în lacrimi), mă simţeam mai pregătit. M-au sunat şi colegii şi au început să plângă la telefon. Ce urmează? Probabil că voi fi coleg cu unul dintre voi. Este prematur să vorbesc despre preşedinţia FRF. Am purtat discuţii de acest gen şi am încercat să fiu fair-play.
Mulţi spun că aş fi meritat mai mult. Eu mi-am dorit să am atât cât pot să duc. Ca să creşti valori trebuie să le respecţi pe cele pe care le ai. Eu am speranţe în Haţegan, dar şi în alţi colegi. Am ţinut mult la colegii mei şi i-am apărat.
Am primit mesaje de la Mircea Sandu şi de la foşti colegi. Nu am crezut că sunt atât de iubit. Chiar dacă aş mai fi continuat, acest moment tot ar fi venit. Consider că un arbitru trebuie să se retragă când lumea se bucură că el a participat la acest fenomen. Recunosc că aş fi vrut să mai arbitrez, am purtat discuţii până la un anumit punct şi nu aş vrea să comentez, pentru că ar fi un mare dezavantaj dacă aş pronunţa câteva nume care ar fi putut să facă mai mult”, a declarat Cristi Balaj la DigiSport.
Cristi Balaj s-a retras din arbitraj la limită de vârstă, 45 de ani, împliniţi în august, după 16 ani de arbitraj. Balaj a promovat în Liga 1 în anul 2000, iar din 2003 a devenit arbitru internaţional. În primul eşalon a arbitrat peste 300 de meciuri, printre care și nouă derby-uri Steaua – Dinamo. A arbitrat patru finale de Cupa României şi o Supercupă. Are în palmares 11 partide interţări, două în grupele UCL şi 24 în UEL.