Cătălin Cherecheș, primarul ales al municipiului Baia Mare a organizat, după opt luni de zile, perioadă în care s-a aflat în arest preventiv apoi în arest la domiciliu, prima conferință de presă. În fața reprezentanțiilor mass-media, acesta a vorbit despre măsura controlului judiciar pe care o are astăzi, dar și despre ce va face pe viitor.
Imediat ce a putut să iasă pe străzile municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș a constatat că standardele impuse pe vremea când conducea Administrația Publică Locală au scăzut drastic. Mai mult, primarul ales al municipiului Baia Mare s-a arătat nemulțumit atât de actualii consilieri locali, cât și de executivul Primăriei Baia Mare, dar și de unii directori din autoritatea băimăreană care nu își îndeplinesc atribuțiile de serviciu în raport cu doleanțele comunității.
În deschiderea conferinței de presă, Cătălin Cherecheș a ținut să le mulțumească băimărenilor pentru încrederea pe care i-au acordat-o la alegerile locale din acest an, dar și pentru prețuirea băimărenilor vizavi de munca depusă de el în cinci ani ca și primar al municipiului. Astăzi, Cătălin Cherecheș se află sub control judiciar și nu poate să își exercite mandatul oferit de băimăreni la scrutinul local din luna iunie, însă va lupta cu toată forța sa și cu toate argumentele juridice și legale pentru ca în cel mai scurt timp să revină acolo unde îi este locul.
„După opt luni de arest preventiv, o perioadă în penitenciar și o alta în arest la domiciliu, astăzi sunt într-o formulă de control judiciar, o formulă pe care am contestat-o în fața instanței, o formulă cu care nu sunt de acord și pe care o voi ataca constant în fața judecătorilor. Sunt un cetățean al municipiului Baia Mare care are următoarele obligații în raport cu acest control judiciar: în primul rând să nu iau legătura cu martorii din faza de urmărire penală, respectiv cei 39 sau 40 de martori din care unul este onorabilul denunțător și ceilalți care au dat mărturii exclusiv în favoarea mea, dar nu am dreptul să iau legătura cu ei, până instanța va decide altfel, și nici nu am această intenție. Pe de altă parte, fiind sub această formulă de control judiciar, deocamdată mi s-a impus să nu exercit funcția de primar al municipiului Baia Mare.
Este o chestiune cu care nu sunt de acord, o chestiune cu care sunt convins că nici cetățenii municipiului Baia Mare nu sunt de acord și o voi contesta cu toată forța mea și toate argumentele juridice și legale. Chiar în perioada următoare voi face o solicitare instanței pentru a scoate din formula controlului judiciar această interdicție. Această interdicție nu presupune să nu am legătură cu cei care muncesc în autoritatea locală, cu cei care activează în Consiliul Local, cu cei care ar trebui să își facă treaba pentru bunul mers al municipiului Baia Mare. Bineînțeles că fac acest lucru fără a interfera cu atribuțiile pe care le are un eventual primar interimar”, a spus Cătălin Cherecheș.
Primul pas spre normalitate! Taxele și impozitele locale nu vor fi majorate în anul 2017
Cătălin Cherecheș a menționat că în următoarea perioadă va activa exclusiv din perspectiva de președinte al Coaliției pentru Baia Mare, entitate civică din care fac parte 11 consilieri locali ai municipiului Baia Mare. Mai mult, primarul ales al municipiului Baia Mare s-a arătat nemulțumit de munca depusă de acești aleși băimăreni. În cadrul unei întâlniri avute cu reprezentanții Coaliției pentru Baia Mare, Cătălin Cherecheș, în calitate de lider al acestora, le-a cerut aleșilor locali să nu fie de acord cu majorarea taxelor și impozitelor în anul 2017. Consilierii au respectat cerința și au votat împotriva majorării acestor taxe, la fel cum au fost fermi și pentru a nu se majora abonamentul anual de parcare.
„Acești consilieri locali nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor mele în ultimele șase luni de când sunt aleși. Acești consilieri locali nu au avut întotdeauna o atitudine fermă în a milita pentru interesele cetățenilor. Am o mare rezervă vizavi de modul în care și-a desfășurat activitatea viceprimarul cu atribuții de primar interimar, Marinel Rob. Am o mare rezervă și evaluăm împreună cu colegii consilieri dacă această activitate poate să continue sau nu. Astăzi constat că avem un oraș înecat în mizerie, un oraș pe care unii nu au reușit să îl respecte. Văd o adevărată batjocură vizavi de cetățean și de banul public.
Văd că suntem îngropați sub zăpada amestecată cu noroi și văd că nimeni nu ia vreo măsură. Văd că unii speculează această chestiune și tot Cătălin Cherecheș este de vină că ninge, că plouă sau că nu se mătură străzile. Cred că ordinea trebuie să înceapă din Primărie. Și, indiferent dacă vorbim de acest moment sau dacă îmi preiau atribuțiile în următoarea lună sau nu, datoria Consiliului Local și a viitorului primar interimar este aceea de a restructura autoritatea locală, tot ceea ce înseamnă Primărie, aparat din subordinea primarului și servicii publice. Este o lipsă de interes a multor directori care lucrează în Primărie în raport cu nevoile orașului și cu orașul”, a mai punctat Cătălin Cherecheș.
Consilierii Coaliției pentru Baia Mare au începând de astăzi un mandat clar trasat: cei care nu vor milita pentru interesele comunității băimărene își vor pierde mandatul
„Vreau să reconsolidez această Coaliție pentru Baia Mare, iar cei care nu vor înțelege dintre consilierii locali să facă treabă pentru municipiu și să se orienteze spre proiectele benefice pentru municipiu și se vor coborî la jocuri politice fără niciun fel de efect benefic pentru municipiul Baia Mare, se vor despărți de funcția de consilier local. Sunt suficienți oameni de calitate care așteaptă pe lista de consilieri locali și care îi pot înlocui pe cei care cred că au venit pe puterile și calitățile lor în Consiliul Local.
Mulți dintre ei sunt oameni de calitate, dar sunt unii care nu au înțeles întotdeauna mesajul băimărenilor, acela de a avea un Consiliu Local care să onoreze comunitatea. Am înțeles că acest for este mai mult o înlocuire a Grădinii Zoologice. Sunt chestiuni care țin de boli psihice în Consiliul Local și cred că unii dintre ei ar trebui să își facă o evaluare psihiatrică. Sunt chestiuni care țin de igiena personală și cred că niciunul dintre consilieri nu trebuie să suporte mizeria altuia sau faptul că uită să facă duș cel puțin o dată pe zi. Sunt lucruri care se văd de la distanță și care nu onorează municipiul Baia Mare”, a spus Cătălin Cherecheș.
Vocea comunității băimărene va fi ascultată în Consiliul Civic al municipiului Baia Mare
Din postura de președinte al Coaliției pentru Baia Mare, Cătălin Cherecheș va demara de săptămâna viitoare consolidarea unei structuri, Consiliul Civic al municipiului Baia Mare.
„Acest Consiliu Civic va reuni câteva dintre entitățile civice importante ale orașului nostru. Vorbim aici despre Consiliul de Onoare, Consiliile Civice de Cartier, o asociație a tinerilor băimăreni, o asociație a pensionarilor, structuri civice pe tot ceea ce înseamnă categorii profesionale. Această structură va funcționa așa cum funcționează pe lângă Parlamentul României, Consiliul Economic și Social. Orice fel de hotărâre de Consiliu Local va fi validată într-un mod deschis de către acest for. Este un lucru pe care cetățenii îl merită pentru că trebuie să aibă o voce care să îi reprezinte. De astăzi începând voi fi prezent în toate cartierele municipiului Baia Mare, cu echipamentul din dotare ca să pot circula pe trotuarele pline de gheață din municipiu pentru a discuta cu oamenii și a identifica problemele”, a declarat Cătălin Cherecheș.
Cătălin Cherecheș propune înființarea unei societăți de interes public care să se ocupe de deszăpezire, întreținerea drumurilor și a spațiilor verzi dar și de acțiunile de salubrizare stradală
Cătălin Cherecheș a făcut public și unul dintre marile proiecte pe care dorește să îl implementeze odată ce își va putea relua mandatul de primar. Este vorba despre un plan de dezvoltare care va avea drept obiectiv eficientizarea autorității locale din punct de vedere organizatoric, din punct de vedere tehnic, calitativ. Mai exact, primarul ales al municipiului Baia Mare dorește înființarea unei societăți care să funcționeze sub comanda Consiliul Local și să anuleze toate serviciile externalizate din anul 2000 încoace. Eficiența acestui proiect a fost și rezultatul unui audit comandat în luna noiembrie a anului 2015, iar potrivit raportului costurile cu serviciile de deszăpezire, salubrizare dar și întreținere zone verzi și drumuri ar scădea cu 30%.
„Municipiul Baia Mare pentru serviciile publice pentru zone verzi, deszăpezire, salubrizare stradală și întreținere drumuri cheltuie între 15 și 20 de milioane de euro pe an. Aceasta era suma pe care o utilizam în perioada anilor 2014-2015 când s-au făcut investiții mai mari. Dar toate aceste chestiuni poartă TVA, care în acest caz înseamnă 4 milioane de euro pe care Primăria municipiului Baia Mare îi pierde în fiecare an prin faptul că se facturează către diverse societăți comerciale aceste tipuri de lucrări.
Astăzi avem Serviciul Public Ambient Urban care are în gestiune zone verzi. Dacă îi mai punem în plus ca și atribuții drumuri, salubrizarea și deszăpezirea acest serviciu public poate fi transformat în societate comercială astfel încât automat toate aceste tipuri de delegări să fie preluate de această societate comercială. Astfel s-ar economisi 20% TVA-ul și s-ar limita cota de profit care este aproximativ 5% la fiecare societate comercială și s-ar limita și alte cote pe care în acest moment Primăria le plătește unor societăți comerciale. Această societate comercială ar avea undeva la 500 de locuri de muncă și toate utilajele necesare pentru desfășurarea deszăpezirii, întreținerea zonelor verzi și a drumurilor. Prin înființarea acestei societăți s-ar economisi 30% la factura pe care o plătește primăria pentru serviciile publice”, a mai adăugat Cătălin Cherecheș.
ActualMM
credit foto: Mezok Dan