Ca urmare a demersurilor făcute de prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, marți, 20 decembrie, a avut loc întâlnirea extraordinară a Grupei de lucru Tisa, în cadrul căreia s-au purtat discuții privind obiectivul de investiții „Pod peste râul Tisa în zona Teplița din Sighetu Marmației”. Întâlnirea a avut loc la Sighetu Marmației.
Au mai participat: primarul municipiului Sighetu Marmației, Horia Scubli, Sorin Ionel Rîndașu-Beuran, director al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Administrației Naționale Apele Române, alături de alți reprezentanți ai aceleiași instituții, ai Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere și ai proiectantului lucrării, experți din cadrul Grupei de lucru Tisa, reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației.
Din partea ucraineană, au fost prezenți la întâlnire Victor Miculin, locțiitor șef al Administrației Regionale de Stat din Transcarpatia,Volodymyr Chipak, directorul Direcției Resurselor de Apă ale bazinului râului Tisa, coordonatorul Grupei de lucru pentru problemele râului Tisa, Eduard Malear, directorul Departamentului de administrare a locuințelor, construcțiilor și infrastructurii din cadrul Administrației Regionale de Stat din Transcarpatia, Renata Moiș-Șiman, șef Serviciu Relații Economice Externe, Investiții și Cooperare Transfrontalieră, experți.
Ca urmare a discuțiilor avute, s-a deblocat proiectul “Revizuire/Actualizare Studiu de Fezabilitate pentru «Pod peste Tisa în zona Teplița din Sighetu Marmației»”, prin concordarea documentației din punctul de vedere al nivelelor apelor în profilele analizate (măsurători topografice, nivelul liber al apei).
În urma analizei datelor și informațiilor disponibile, părțile au ajuns la un acord asupra nivelului de calcul în regim liber neamenajat, pentru proiectarea obiectivului “Pod peste Tisa în zona Teplița din Sighetu Marmației”. Proiectantul va analiza creșterea de nivel rezultată în urma realizării podului atât pentru secțiunile de scurgere propuse în prezent, cât și în alte ipoteze care permit o curgere suplimentară. De asemenea, părțile au convenit să recomande proiectantului să includă lucrări pentru apărarea împotriva inundațiilor în amonte de podul proiectat, prin supraînălțarea drumului de acces pe pod, precum și consolidarea malului drept aval de pod. Totodată, se recomandă proiectantului să ia în calcul supraînălțarea și impermeabilizarea talazului exterior (dinspre râul Tisa) a drumului național DN18 la o cotă care să asigure protecția malului stâng românesc în zona municipiului Sighetu Marmației.
Întâlnirea de la Sighetu Marmației a fost precedată de o altă ședință, care s-a desfășurat la sediul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa din Cluj-Napoca în data de 19 decembrie. Au participat specialiștii români implicați în problema obiectivului de investiții “Pod peste râul Tisa în zona Teplița”, precum și reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Maramureș. Aceste întâlniri constituie o etapă importantă și mult așteptată în proiectul de realizare a podului peste Tisa la Sighetu Marmației, care va duce la strângerea relațiilor dintre cele două părți.
Informații furnizate de către Instituția Prefectului – Județul Maramureș