EVENIMENT Aproape o mie de cazuri noi cu HIV/SIDA sunt depistate în fiecare an, la nivel național, de specialiști, iar între 350 şi 400 de tineri renunţă la tratament din proprie iniţiativă.
EVENIMENT Chiar dacă cifrele sunt îngrijorătoare, tinerii nu cunosc în totalitate care sunt aspectele care îi ajută în prevenția primară a infectării cu HIV.
Tocmai de aceea, pentru a marca eficient Ziua mondială de luptă împotriva SIDA, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș împreună cu Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare, dar și Direcția de Sănătate Publică a județului Maramureș au organizat acțiunea „Deschide-ți inima, SIDA poate fi învinsă!”.
La manifestare a luat parte și dr. Viorica Cherecheș, viitorul deputat al maramureșenilor.
La acțiune au luat parte zeci de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani din cadrul instituțiilor de învățământ din Baia Mare.
Manifestarea a fost una atractivă, în cadrul căreia tinerii au putut afla informații despre cum pot preveni infectarea cu virusul HIV, dar și care sunt consecințele unei astfel de infecții.
„Acțiunea este una foarte importantă în contextul educației tinerilor în școli. Este o activitate interactivă pe durata căreia se vor adresa întrebări”, a spus Camelia Bogdan, inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș.
„Ceea ce facem noi, medicii din Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, este aceea de a ne ocupa de pacienții care au HIV. Bineînțeles că nu ne ocupăm doar de tratamentul pacienților care au fost deja confirmați ca și boală, deoarece în serviciul nostru se prezintă și alți pacienți cu diferite simptomatologii care de multe ori ne îndrumă spre a testa pacientul respectiv pentru HIV.
Ceea ce este îngrijorător este faptul că din anul 1990, de când ne ocupăm de tratamentul pacienților HIV/SIDA, numărul lor atunci era destul de mic și era al copiilor care au fost instituționalizați și care au primit transfuzii de sânge, dar, din păcate, numărul pacienților a crescut semnificativ.
În momentul de față avem în tratament 47 de pacienți”, a spus dr. Zenovia Pop, medic primar în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare.
„Ceea ce noi vă vom prezenta reprezintă un punct de discuție la ceea ce dumneavoastră ne veți întrebare și noi vom răspunde.
Dincolo de cercetările științifice și miturile urbane care au apărut în ultimele decenii, vorbim despre o boală produsă de un virus. Deci acesta presupune un tratament foarte important, pentru că o asemenea infecție rămâne în organism care a contactat infecția”, a spus Carmen Sima, directorul executive al Direcției de Sănătate Publică Maramureș.
Elevii s-au arătat interesați de aspecte precum momentul de debut al primelor semne de infecție, dar erau curioşi care dintre stres și SIDA reprezintă boala acestui secol.
Credit foto: Dan Mezok
Simona Vasiac