După ce zăpada a pus stăpânire pe municipiul Baia Mare, primarul ales, Cătălin Cherecheș, a decis că e momentul să își facă mai departe datoria față de cetățeni și să le explice acestora cine este răspunzător de situația neplăcută care a fost creată. Astfel, Cătălin Cherecheș a arătat în cadrul unei întâlniri cu reprezentanții mass-media că nu Consiliul Local este răspunzător pentru organizarea târzie a licitațiilor sau pentru selecția ofertelor pentru atribuirea serviciilor de deszăpezire, ci direcțiile din subordinea Primăriei Baia Mare.
Mai mult, în cadrul întrevederii cu presa, primarul ales al municipiului Baia Mare a semnalat numeroasele probleme cu care se confruntă în momentul de față administrația locală.
Cătălin Cherecheș: „Am lăsat un oraș la cheie! Am lăsat un oraș care era curat, un oraș care avea proiectele pregătite pentru investiții și pas cu pas, pe fiecare palier în parte acest oraș a fost blocat”
„De opt luni, din păcate, nu sunt primarul acestui oraș și ceea ce am văzut eu, cel puțin în aceste zile, în municipiul Baia Mare este o chestiune pe care pe mine mă revoltă. Mă revoltă din două perspective. O perspectivă a omului care nu înțelege de ce tac cei din primărie și nu înțelege de ce consilierii locali tac și reprezentanții Consiliului Local. Mai mult, nu înțeleg de ce nu sunt explicate lucrurile care țin de organizarea municipiului Baia Mare. Cred că este în acest moment o datorie a mea să explic oamenilor exact care sunt lucrurile care țin de buna desfășurare a orașului. Cetățenii orașului își dau seama în momente critice că mecanismul e blocat în acest oraș și își dau seama în momente ca și acestea, când ninge foarte mult și își dau seama că nu pot ieși din casă să își cumpere un medicament sau nu pot să meargă la un spital”, a spus Cătălin Cherecheș.
Pentru situația neplăcută creată cetățenilor municipiului Primăria Baia Mare, prin serviciile din subordine, este responsabilă de ceea ce înseamnă deszăpezire.
„Consiliul Local nu organizează nici licitații, nu organizează nici selecție de oferte și nu semnează nici contracte pentru astfel de servicii de deszăpezire. În martie 2016 s-a încheiat contractual de deszăpezire cu societatea Rosal, un contract pe care eu personal l-am criticat intens pentru că în acel contract făcut inițial de vechiul primar, Cristian Anghel erau stipulate 20 de utilaje. Am forțat și i-am îndemnat pe cei de la societatea Rosal, până ce au venit cu 40-50 de utilaje, de-a lungul timpului. Nici acestea nu au fost, însă, suficiente. Acest contract s-a încheiat în martie, lună când am intrat în Consiliul Local și s-a aprobat lista de utilaje și s-a constatat faptul că mediul nu mai permite să se lucreze cu sare decât cu clorură și substanțe mai moderne și ecologice pentru deszăpezire. În aprilie m-au arestat, iar din aprilie până în octombrie nimeni nu a mai făcut nimic. În octombrie au făcut un nou caiet de sarcini, o nouă listă de utilaje, altfel decât era gândit și aprobat inițial de către Consiliul Local și nu a mai venit nimeni la licitație. Nu a mai venit nimeni pentru că în 20 și ceva noiembrie nici o firmă serioasă nu mai vine să organizeze deszăpezirea pentru o perioadă de iarnă”, a mai adăugat Cătălin Cherecheș.
Primarul ales al municipiului Baia Mare a mai arătat că în opinia sa, Marinel Rob, viceprimarul cu atribuții de primar interimar, a fost și este zilnic dezinformat cu privire la ceea ce se întâmplă în primărie. Mai mult, Cătălin Cherecheș este de părere că rea-voința unor angajați din primărie, care luptă împotriva orașului, poate fi echilibrată printr-o nouă organigramă la nivelul administrației locale.
„Din punctul meu de vedere sunt trei-patru oameni acolo care țin tot mecanismul primăriei, oameni care erau și înaintea mea, fiind funcționari publici am putut să îi limitez doar în anumite zone, deși în raport cu mine le era o oarecare teamă să facă lucrurile într-un mod atât de abrupt. Nu înțeleg ce vor pentru că, automat, la un moment dat oamenii își vor da seama care sunt cei care viciază bunul mers al orașului. Cred că acum e momentul pentru primarul interimar și Consiliul Local să analizeze fiecare director, șef de serviciu din primărie și birou și să vedem competențele pe care le au, modul în care și-au făcut treaba. Primăria trebuie să se reorganizeze pentru că eu cred că sunt foarte mulți oameni în anumite zone unde nu ar trebui să fie și ar trebui redistribuiți. De exemplu, eu văd foarte mulți oameni la Poliția locală care pierd vremea”, a punctat Cătălin Cherecheș.
Cea mai mare problemă: modul în care se pregătesc serviciile din subordinea Primăriei Baia Marea pentru finanțările din perioada 2016-2020
Nu doar salubrizarea, deszăpezirea sau gestionarea zonelor verzi este o problemă la nivelul Primăriei Baia Mare. Un grav inconvenient, care astăzi încă nu are efect este însă modul în care se tratează absorbția fondurilor europene.
„Pe Programul Operațional Regional au fost lăsate câteva studii de fezabilitate, alte studii de fezabilitate erau în lucru și în acest moment chestiunile sunt absolut blocate. Eu aici văd majora problemă și în acest fel municipiul nu le va mai putea accesa. Am lăsat proiecte de vreo 50 de milioane de euro, ținta fiind undeva la 200 de milioane de euro, dar în acest moment văd că se mișcă foarte greu sau nu se mișcă absolut deloc. Eu sper ca totuși lucrurile să se rezolve pentru că nu voi rămâne pasiv la lucrurile care nu sunt în regulă în municipiul Baia Mare. Nu voi abandona orașul, nu voi abandona adminsitrația publică și voi ști exact ce am de spus și întotdeauna mă voi lupta pentru municipiul Baia Mare. Mă voi lupta pentru municipiul Baia Mare pentru că m-am năascut aici și pentru că am o datorie față de oamenii din acest oraș”, a spus Cătălin Cherecheș.
Credit foto: Dan Mezok
Simona Vasiac