APEL CĂTRE ROMÂNII DIN SICILIA Întâlniri cu românii din Sicilia organizate de sindicatul italian Flai Cgil în colaborare cu federația sindicatelor românești Agrostar, pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă.
APEL CĂTRE ROMÂNII DIN SICILIA La una dintre întâlniri au participat Sandra Pralong, consilier prezidențial, Departamentul pentru Românii din Afara Graniţelor, Andrei Sfârloagă, detaşat pe probleme de muncă şi sociale în cadrul Ambasadei României în Italia și Emilia Spurcaciu, reprezentanta INCA Cgil Romania, filiala deschisă în 2015 în țara noastră de sindicatul italian.
Am rugat-o pe Emilia Spurcaciu să ne povestească despre evenimentul din Sicilia.
Evenimentul din Sicilia a fost dedicat aplicării în teritoriu a Protocolului Naţional Experimental în agricultură „Îngrijire – Legalitate – Ieşire din ghetou”, eveniment la care au participat autorităţi din Italia şi din România – prin prezenta doamnei Consilier Prezidenţial, Sandra Pralong – Departamentul pentru Românii din Afara Graniţelor şi domnul Andrei Sfârloaga, Detaşat pe probleme de muncă şi sociale în cadrul Ambasadei României în Italia, sindicatul italian FLAI-Cgil şi sindicatul roman Agrostar, dar şi comunitatea română din zonă.
Problemele discutate sunt, din păcate, foarte bine cunoscute: fenomenul intermedierii ilegale a muncii (caporalato) şi exploatarea muncitorilor români, condiţiile de viaţă indecente, izolarea şi lipsa drepturilor.
Binevenite sunt cele două instrumente obţinute prin munca depusă şi de Flai Cgil, legea împotriva fenomenului „caporalato” şi protocolul de mai sus, instrumente utile dar care necesita implicarea şi angajamentul tuturor actorilor sociali, economici şi instituţionali, pentru a putea atinge rezultatele dorite.
O caracteristică care s-a evidenţiat în rândul cetăţenilor români care au trăit sau trăiesc episoade de exploatare, este aceea a lipsei de încredere şi a lipsei curajului de a denunţa acea situaţie care îi face să devină vulnerabili şi dependenţi de anumite persoane.
Vorbind despre Sicilia, avem mii de cetăţeni români exploataţi, care au condiţii de muncă şi de viaţă indecente, se afla izolaţi de oraş, pe câmp, devenind astfel invizibili.
Am putut constata că Flai Cgil se implica, împreună cu câţiva reprezentanţi ai societăţii civile, precum Proxima şi Caritas, şi cunoscând situaţia acestor persoane, au acţionat pentru a le oferi o mână de ajutor, prin proiectul Solidal Transfert (oferă transport gratuit pentru aprovizionare), dar şi Solidal School (alfabetizare gratuită în limba italiană) – în Vittoria.
De asemenea, am văzut că există şi situaţii unde integrarea cetăţenilor romani şi respectarea deplină a drepturilor acestora este posibilă (San Cono), un exemplu care trebuie promovat şi cunoscut, astfel încât să ştim cu toţii că legalitatea şi calitatea muncii este posibilă!
Voi repeta importanța informării cetăţenilor români inainte ca aceştia să plece din ţară şi să ajungă să trăiască în condiţii extreme de viaţă, lucru pe care vom continua să îl facem, prin cât mai multe canale de distribuţie a materialelor în limba romana, dar şi prin evenimente de informare şi întâlniri cu persoanele, care găsesc astfel curajul de a-şi deschide sufletul şi de a povesti suferinţa lor, dar în acelaşi timp pot învăţa că au drepturi, că merită să fie răsplătite legal pentru munca preţioasă pe care o fac şi că respectul de sine este fundamental.