REȚETE DE 100 DE ANI ”Supă de iepure franceză” și ”Ciuperci cu vin alb”, ambele rețete fiind publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.
Supă de iepure franceză
Golește un iepure și păstrează-i sângele pe care îl botezi cu puțin oțet pentru a nu se închega. Subțiezi o lingură de făină în mult unt. Pui iepurele tăiat în bucăți să se rumenească în acest sos. Umpli cu un pahar de vin de Porto și doar atât de multă zeamă de carne câtă îți trebuie pentru supă. Sărează, piperează, adaugă ceapă, dafin, cimbru, frunză de țelină, rozmarin dacă ai, cât și ori ce altă plantă aromatică pe care o ai. După o oră în care a stat la fiert, scoți bucățelele de iepure și le pui în castronul de supă. Treci niște bulion prin sită. Scoți câteva linguri pe care le amesteci bine cu sângele și le torni, cu băgare de seamă, în bulion, săltând mereu oala sau cratița. Toarnă în castronul de supă. Această supă trebuie mult piperată și ardeiată.
Ciuperci cu vin alb
Ia jumătate de kg de ciuperci mici, spală-le cu îngrijire și usucă-le pe o pânză. Aruncă-le, apoi, într-o cratiță unde ai fi pus câteva linguri de untdelemn fierbinte. Adaugă sare, piper, o lingură de ceapă și pătrunjel, tocate mărunt, zeama de la două lămâi și 150 gr. de vin alb. Acoperă cratița și pune-o 5 minute la foc în colcot. Lasă-le să se răcească și servește-le cu apa în care au fiert. Unii adaugă acestei mâncări și o lingură de muștar englezesc.
Sursă info și foto.