În acelaşi cadru, Nicolae Băciuţ va suţine un recital liric „Pe unde umbli, poezie?”
Singur Nicolae Băciuţ, (…) îndrăzneşte să-i pună discretului eseist şi călugăr (cum altfel se cuvine să fie un călugăr dacă nu discret, reuşind să înăbuşe în sine cele lumeşti?) cea mai indiscretă întrebare care i-a fost pusă vreodată în public: “ – Aţi iubit? Aţi fost iubit de – iată, am reţineri, sfiiciune, mi se pare că e impudic să pun o astfel de întrebare – o femeie?”(România literară)
Nicolae Băciuţ s-a născut la Chintelnic, judeţul Bistriţa-Năsăud, la 10 decembrie 1956. A absolvit Facultatea de Filologie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în 1982. Din 1979, a fost redactor, apoi secretar de redacţie la revista studenţească de cultură „Echinox”, din 1983, redactor la revista „Vatra” din Târgu-Mureş. În 1990, a fondat prima publicaţie privată la Târgu-Mureş, „Alpha”.
Bursier în SUA, în 1990, unde a realizat singur revista „Noul pământ”. A fondat şi editat mai multe reviste, între care din 2009, în regim de „one man show”, realizează revista lunară de cultură „Vatra veche”. A fondat mai multe edituri şi a publicat peste o mie de cărţi, din 1990 încoace. A fost corespondent la TVR 15 ani, din 2001 este director al Direcţiei pentru Cultură Mureş. A organizat sute de acţiuni, programe, proiecte culturale, în ţară şi străinătate. A publicate peste şaptezeci de volume proprii, după debutul în 1986, cu „Muzeul de iarnă” (poeme) – poezie publicistică, critică literară, jurnale de călătorie etc.
A realizat o „Istorie a literaturii române contemporane în interviuri”, 2 volume, 1000 p.), un proiect original, singular în peisajul editorial românesc. A realizat volume de interviuri cu Nichita Stănescu, Mihai Sin, Ion Vlasiu. Volumul de dialoguri cu N. Steinhardt a fost realizat epistolar, în anii în care N. Steinhardt se stabilise la Mănăstirea Rohia, iar Nicolae Băciuţ era redactor la revista „Vatra” din Târgu-Mureş.
A fost distins cu numeroase premii, dintre care, cele mai recente sunt: Marele Premiu pentru Poezie al Festivalului Internaţional de Poezie „Nichita Stănescu”, Ploieşti, în 2014, iar în 2016 a primit Premiul „Eminescu” la Festivalul Internaţional „Mihai Eminescu”, Drobeta Turnu Severin.
Informații și imagini transmise de bibliotecarul Ștefan Selek