VESTE BUNĂ Vești bune în ceea ce privește forța de muncă în județul Maramureș. Rata șomajului este într-o continuă linie descendentă.
VESTE BUNĂ După ce în primele nouă luni ale anului 2015 procentul înregistrat în acest sens se situa la o medie de 3,55%, în aceeași perioadă a acestui an rata șomajului în județ este de 3,39%.
Cei mai mulți șoferi din Maramureș au vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani, la această categorie rata fiind de 25,18%. Aceștia sunt urmați de tinerii între sub 25 de ani (21,26%) și de maramureșenii cu vârsta între 30 și 39 de ani (20,99%). Cea mai mică rată a șomajului este înregistrată în rândul persoanelor care au între 25 și 29 de ani, aici indicele fiind de 9,26%.
„Pornindu-se de la un număr de 7.167 șomeri înregistrați la începutul anului, în următoarele nouă luni ale anului 2016 s-au înregistrat următoarele fluxuri de intrări și ieșiri: intrările efective în evidențele agenției au fost de 9.465 persoane, iar ieșirile din evidențele șomajului au fost de 9.740 persoane.
Din numărul total de intrări în șomaj, 3.008 sunt înscrieri noi în șomaj, persoane care apelează pentru prima dată la serviciul public de ocupare pentru a obține sprijin în găsirea unui loc de muncă”, au arătat reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș.
Dintre șomerii maramureșeni care au studii superioare cei mai mulți sunt ingineri (161), categorie care este urmată de asistenții medicali generaliști (124).
La polul opus se află șomerii care dețin studii superioare în domeniul ecologist (9) și relații publice (9) precum și programatorii (8).
Mai mult 23 de profesori din învățământul gimnazial se numără și ei printre cei aflați în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș.
Simona Vasiac