PRELUARE DIGI24 O biserică din secolul al XVII-lea zace în uitare în satul Breb din Maramureș. Disputată în instanță între ortodocși și greco-catolici, biserica a fost câștigată de primii, care nu au însă nevoie de ea. În sat mai există o biserică de piatră, pe care ortodocșii au ridicat-o cu ajutorul localnicilor. Acum cea veche stă goală şi nefolosită.
Gardul bisericii de lemn din Breb s-a prăbuşit, iar poarta stă şi ea să cadă. De patru luni uşa nu s-a mai deschis pentru credincioşi, după ce lăcaşul a făcut obiectul unui proces între ortodocşi şi greco-catolici. Au câştigat cei dintâi, care mai au o biserică în comună, astfel că pe cea de lemn au pus lacătul.
„E închisă, e închisă și…mă doare. Dar asta e…„, spune Călin Hosu, preotul-paroh greco-catolic din Breb.
Construită în secolul al XVI-lea de comunitatea ortodoxă din zonă, biserica de lemn din Breb a avut o istorie zbuciumată. După trecerea localnicilor la ritul apusean, acum 300 de ani, biserica a funcţionat neîntrerupt ca lăcaş de cult greco-catolic până în 1948. Atunci statul comunist a desfiinţat acest rit şi toate bisericile sale au revenit ortodocşilor.
„Nu au nevoie, pentru că ei au biserică nouă și nici într-una dintre bisericile vechi, cu toate că ei susțin că fac slujba, nu fac slujbă”, spune un credincios greco-catolic.
După un proces care început în 2009, instanţa a hotărât că biserica rămâne a credincioşilor, pe motivul că aceştia sunt majoritari în comună.
„Pe la anul 1680, când românii din Transilvania au fost trecuți cu de-a sila la greco-catolicism da, această comunitate s-a folosit de biserică până prin anul 1948, dar asta nu înseamnă că ei au construit-o, că a fost proprietatea lor”, susţine Marian Pop, parohul ortodox din Breb, Maramureș.
Întregul articol AICI.
Sursă foto.