Conferința de presă susținută astăzi de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, vine cu decizii cutremurătoare pentru proprietarii unor imobile construite fără toate avizele necesare, respectiv a clădirilor și terenurilor abandonate.
Cherecheș a anunțat că mai multe imobile, cu sunt magazinul Profi din Ferneziu sau cele de pe Valea Usturoiului, care nu respectă normele de construcție vor ajunge în patrimoniul municipiului Baia Mare. Mai mult, clădirile și terenurile abandonate vor fi supraimpozitate cu 500%. Primarul a mai anunțat și înființarea Poliției Animalelor, demersuri pentru recuperarea Universității de Nord din Baia Mare și reabilitarea piețelor din oraș.
De asemenea, Cherecheș propune aleșilor locali să analizeze oportunitatea de a părăsi proiectul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor Maramureș. Vă redăm mai jos, integral, sinteza conferinței, care a fost postată pe contul oficial de Facebook al primarului:
„Vă prezint pe scurt subiectele dezbătute în conferința de presă pe care am susținut-o astăzi.
1.Magazinul Profi din Ferneziu dar și imobilele de pe Valea Usturoiului care nu respectă normele de construcție vor fi aduse în patrimoniul municipiului Baia Mare
Binele municipiului Baia Mare se poate extrage din lege. Astfel, legea ne permite să aducem în patrimoniul municipiului Baia Mare clădirile care nu sunt construite legal, care nu beneficiază de toate avizele necesare. Cum este cazul, de exemplu, al magazinului Profi din cartierul Ferneziu. Colegii mei au decis în trecut să demoleze acest magazin doar că nu știu care au fost considerentele care au stat la baza deciziei privind ordinea demolării imobilelor din municipiul Baia Mare. La Șoricelul de ce nu au demolat nimic, unde din punctul meu de vedere este un adevărat dezastru ecologic?
Voi aplica de fiecare dată varianta corectă și legală, în folosul municipiului Baia Mare și restul sunt povești care nu au făcut altceva decât să șantajeze. Nu sunt un om care să negociez mofturile pe care le au unii, ci sunt un om care acționează pentru binele municipiului Baia Mare.
2.Supraimpozitarea cu 500% a clădirilor și terenurilor abandonate
În cadrul ședinței de Consiliu Local voi numi o comisie care va analiza situația clădirilor și terenurilor degradate. În urma analizei acestei comisii, pe baza raportului întocmit proprietarii acestor imobile sau suprafețe vor primi un termen limită pentru a le amenaja. În cazul în care acest termen nu va fi respectat, proprietarii vor fi suprataxați cu 500% pentru impozitul aferent clădirilor sau terenurilor.
Înființarea Poliției animalelor
Odată cu modificarea organigramei Primăriei Baia Mare, în luna iulie se va înființa în cadrul Poliției Locale Poliția animalelor. Acest serviciu se va ocupa de microciparea și sterilizarea câinilor fără stăpân, gestiunea cabalinelor precum și demararea procedurilor pentru finalizarea Adăpostului de câini fără stăpân. De asemenea, vom semna un contract prin care vom ajuta Poliția Locală să ridice cabalinele și vom modifica parteneriatele cu asociațiile care gestionează Adăpostul de câini fără stăpân. Odată cu aceste modificări va fi supus atenției consilierilor locali și noul regulament pentru câinii cu stăpâni. Vom face o evaluare foarte intensă și a zonelor unde există societăți și dețin patrupede.
Analiza oportunității de a părăsi proiectul „Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Maramureș”
Consider că acest proiect este principala vulnerabilitate a municipiului Baia Mare. Voi propune realizarea unei comisii care urmează să fie formată din consilieri locali. Aceștia vor avea un termen foarte scurt de analiză a oportunității de a ieși din acest proiect și în baza concluziilor vom decide dacă mai rămânem sau nu. Avem și o oportunitate, ca pe fonduri europene să realizăm o stație de incinerare a deșeurilor. Nu mi-aș dori ca, rămânând în proiect să ajungem să plătim penalități impuse de Uniunea Europeană pentru nefinalizarea la timp al Depozitului ecologic de la Fărcașa sau să ajungem să fim rampa de gunoi a județului și să rămânem cu gunoiul la poartă.
Recuperarea Universității de Nord Baia Mare
Am decis să mă implic activ și hotărât în recuperarea Universității de Nord. Constat că simbolul pe care îl aveam noi, la nivelul învățământului superior, vechea Facultate de Mine nu mai există. În opinia mea, fuziunea cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca nu este legală, protocolul nefiind semnat de juriștii universității băimărene. Observăm că odată cu fuziunea numărul de studenți s-a redus, s-au desființat facultăți, fuziunea fiind doar un troc bun pentru cei care vor să rămână încă cu funcții. Am hotărât să invit decanii din cadrul Centrului Universitar Nord la o discuție pentru a vedea care sunt pașii pe care trebuie să îi facem pentru a reconstrui Universitatea de Nord Baia Mare.
Reabilitarea piețelor din municipiul Baia Mare
Piețele din municipiul Baia Mare nu au fost uitate. Cetățenii trebuie să știe că acestea au fost cuprinse în Planul de Dezvoltarea Urbană și în cursul anului viitor vom începe efectiv construcția lor. Este vorba despre piața de la Gară, înființarea Pieței Universității, reabilitarea Pieței Revoluției și a Pieței Păcii. Aceste perimetre vor fi legate între ele cu o rețea de piste de biciclete dar și trotuare.
Concurs premiat cu amintiri care readuc la viață momente de glorie sportivă băimăreană
Mingile cu semnăturile handbalistelor sau handbaliștilor care au scris istoria recentă a sportului vor fi oferite ca și premii în cadrul unui concurs lansat pe pagina mea de facebook. De asemenea, pe lângă aceste mingi voi oferi premiu și tricourile primite cu diverse ocazii, inclusiv un tricou de la echipa de baschet pe care au omorât-o alții când eu nu eram acasă. Medalia câștigată de HCM Baia Mare, în 2013, odată cu câștigarea Cupei României, momentul în care a început performanța sportivă pentru municipiul Baia Mare va putea fi și ea câștigată în cadrul concursului. Competiția se va desfășura pe durata a două săptămâni, aceasta urmând a fi lansată curând. Premiile oferite în cadrul concursului sunt obiecte primite în decursul anilor.”
Sursă info și foto.