AVERTISMENT Cadastrarea gratuită are loc între 2015-2023, dar fermierii rămân fără subvenții anul viitor, dacă nu au cadastrul făcut!
Preşedintele Klaus Iohannis a atras atenţia fermierilor că ar putea rămâne, din 2018, fără subvenţii, ca urmare a neintabulării terenului, scrie Libertatea.
Dar, cadastrul gratuit, în vederea intabulării, pentru terenurile din extravilan și intravilan, cu costuri acoperite de la bugetul de stat pentru toate lucrările de cadastrare se numește: ”Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023”.
Întrebare: dacă dai cadastrare gratuită pe teren până în 2023, de ce suspenzi subvenția pe teren necadastrat în 2018?
Subvențiile plătite prin APIA vor depinde de cadastrarea terenurilor agricole iar agricultorii ar putea fi în pericol de a pierde banii.
Cadastrarea tuturor imobilelor e stabilită prin H.G. nr 294/2015 privind Programul național de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF).
Obiectivul programului constă în măsurarea și înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România (case și terenuri), în sistemul integrat de cadastru și publicitate.
Din punctul de vedere al agriculturii, până la 31 mai 2017 au fost cadastrate 2.831.457,06 hectare de teren agricol, din totalul de 9.541.389,45 de hectare.
Asta ar însemna un procent de 30%, ceea ce este foarte bine, în sensul că până în 2023 fermierii s-ar încadra în proiectul intabulării gratuite. Dar…
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a atras atenţia fermierilor că ar putea rămâne, din 2018, fără subvenţii agricole, ca urmare a neintabulării terenului. Preşedintele a declarat că ”acolo unde nu există cadastru, nu se va mai putea subvenţiona agricultura”, caracterizând problema ca fiind ”critică”.
Strategia Comisiei Europene pentru statele noi membre
În principiu până în 2018, trebuie să finalizeze cadastrul agricol. Daca nu reușește, va fi foarte dificil să se acorde subvențiile pe fermă, caci aceasta este strategia pe care dorește să o implementeze Comisia Europeană pentru statele noi membre.
Dacă un fermier german a luat în ultimii ani o subvenție de 100.000 euro pe fermă, acestuia i se va menține subvenția în continuare, cu condiția să rămână fermier. La noi, deoarece nu exista acest istoric, s-a introdus plata pe suprafața (SAPS).