Zece milioane de euro vor ajunge în comunitatea băimăreană pentru soluționarea problemelor sociale, educative, medicale, economice dar și pe cele cu caracter locativ.
Este vorba despre două proiecte cu finanțare europeană care au fost recent aprobate și care urmează să fie implementate în următorii trei ani.
Primarul Cătălin Cherecheș, a informat băimărenii despre aceste proiecte printr-o postare pe Facebook. Primarul spune că, primul proiect vizează zona Ferneziu în întregime, până la zonele Horea, Cuprom, iar cel de-al doilea cuprinde bulevardul Unirii de la Catedrala Ortodoxă Episcopală „Sfânta Treime” până la zona Meda.
Obiectivele acestor proiecte sunt:
- subvenții care se impart astfel: 70 de firme primesc 25.000 euro, 200 de gospodării, case și apartamente, vor beneficia de 2.000 euro fiecare, bani necesari pentru a reabilita locuințele cetățenilor care locuiesc în această zonă.
- din punct de vedere educațional, timp de trei ani, 330 de copii vor beneficia de tot ceea ce înseamnă programe after school, dar și de rechizitele necesare.
- înființarea unui cabinet stomatologic mobil, precum și servicii de asistență medicală la domiciliu, acestea din urmă fiind destinate special persoanelor vârstnice
- înființarea incubatorului de activități sociale, socio-medicale și antreprenoriale prin reabilitarea centralei termice situată pe bulevardul Republicii (zona Liceul Sportiv – costuri: 1.340.000 lei), spațiul urmând a fi folosit atât pentru furnizarea serviciilor socio-medicale cât și a intervențiilor în domeniul ocupării forței de muncă.
- realizarea unui program de sănătate mentală pentru copii
De cele două proiecte vor beneficia peste 1.300 de băimăreni, iar obiectivul general al proiectelor este acela de a crește calitatea vieții în comunitatea marginalizată în care există populație aparținând minorității rrome, prin furnizarea de intervenție integrată în corespondență cu nevoile individuale și ale gospodăriei din care fac parte.
„Pentru mine este o bucuriei ca după atâția ani de muncă să fim astăzi singurul municipiu care are două proiecte aprobate. Cele două proiecte sunt oarecum în oglindă, doar că vizează comunități diferite și au fost gândite ca parteneriat între administrația publică locală, școli, biserici, respectiv societatea civilă. Suntem mulțumiți că am reușit să aducem cea mai mare sumă de până acum în Municipiul Baia Mare, cu o cofinanțare extrem de mică: 2%. Avem subvenții pentru agenți economici, pentru beneficiari, vom reabilita locuințe, săli de clasă, precum și o centrală dezafectată”, arată Cătălin Cherecheș.
ActualMM