BĂTĂLIA PENTRU ȘEFIA FRF Răzvan Burleanu a reacţionat dur la adresa lui Cristian Balaj, după ce fostul arbitru FIFA îl atacase pe contul său de Facebook.
Băimăreanul Cristi Balaj, acum consilier al ministrului Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, îl acuzase pe Burleanu că „îşi arogă meritele” pentru Ordonanţa de Urgenţă emisă de Guvernul României, potrivit căreia „autorităţile administrației publice locale pot aloca sume pentru finanțarea activității sportive în limita a maximum 5% din bugetul aprobat”.
Actualul şef al FRF nu l-a menajat pe posibilul viitor contracandidat la alegerile pentru preşedinţia Federaţiei, din 2018, căruia i-a transmis pe site-ul personal că „nu știe că am avut întâlniri cu domnul ministru Dunca înainte ca fostul arbitru să fie adus la MTS de unul dintre concitadinii săi„.
Burleanu a pus „ţâfna” lui Balaj pe seama „orgoliului exacerbat şi interesului propriu” şi i-a recomandat băimăreanului: „Așteptăm să ne spui dacă a fost sau nu ofsaid sau dacă mingea a ieșit din suprafața de joc. Pentru că, vorba românului, mai e mult până departe!„.
„Eu nu am culoare politică şi ajut pe oricine va sprijini sportul„, a fost răspunsul lui Cristi Balaj, pentru digisport.ro.
Mesajul lui Burleanu
„De când e consilier, domnul Balaj pare că știe tot. Nu știe însă foarte multe.
Domnul Balaj nu știe ce înseamnă curtoazie instituțională. Pentru că nu a deținut o funcție în administrație, iar cea de președinte AJF este mai degrabă decorativă în cazul lui, fiind de notorietate printre colegii noștri că nu prea are de-a face cu Asociația Județeană.
Domnul Balaj nu știe că e de bun simț să mulțumești celor cu care ai colaborat, oficialilor care au reușit să deblocheze o situație care afecta grav sportul românesc.
Cristi Balaj nu știe că am avut întâlniri cu domnul ministru Dunca înainte ca fostul arbitru să fie adus la MTS de unul dintre concitadinii săi (cam la acest fapt se rezumă deocamdată competența sa administrativă…).
Înțeleg că își dorește să își construiască o legitimitate administrativă, dar să nu confunde interesele sportului cu interesele personale de campanie!
Am încercat să înțeleg de unde vine această țâfnă a domnului Balaj care, în loc să se bucure că FRF reușește să contribuie la dialogul public pe marginea unei legi importante, se arată foarte contrariat.
1. Orgoliul exacerbat. Așa cum te cunoaștem toți, Cristi, a fost probabil greu pentru tine să accepți că în fotbal există oameni care chiar au competențe juridice, nu doar titluri administrative. Află că avem la FRF o echipă dedicată care a lucrat pe diferite modificări legislative și al cărei raport de activitate îl poți citi aici. Greu ți-a fost și vara trecută să accepți să oficiezi la Euro 2016, să reprezinți România, în brigada lui Ovidiu Hațegan, pentru „a nu-ți strica imaginea” întrucât erai doar arbitru adițional.
2. Interesul propriu. Pui mai presus interesele tale personale, imaginea de campanie, decât cele ale sportului, încercând să te poziționezi ca un influențator, deși noi știm care sunt competențele tale. Cam la fel a fost cred și cu solicitarea ta de a primi un salariu special, doar pentru tine, ca să accepți să continui în arbitraj. Cum era vorba aceea? Interesul poartă fesul?
Mai văd că, deși ești un oficial al MTS, comportamentul tău public e similar celui de șantajist: anunți că „ești în posesia dovezii” prin care FRF solicita eliminarea dreptului de vot al asociațiilor județene. Îți recomand să te uiți mai bine, să citești de mai multe ori documentul pe care îl invoci, pentru că s-ar putea să-și schimbe sensul dacă nu îl vei privi cu coada ochiului de om în campanie.
Cristi, dacă ai ceva de spus în campania care va fi, nu lovi în fotbal și în ceea ce face FRF pentru fotbal! Vino cu proiecte și cu argumente, nu cu frustrări și tresăriri de orgoliu.
Vorbești despre ROAF fără ca să știi că anul trecut am avut un întreg proces de ajustare al regulamentelor la care au participat inclusiv reprezentanții LPF, în mai multe rânduri. Dar, deh, e mai ușor să arunci pisica, precum (in)Justin Ștefan, sau să dai cu piatra.
Cristi, îți recomand să privești faptele! Ca să nu ajungi cumva să crezi în „poveștile nemuritoare” ale unui „maestru” zaharisit al presei alături de care împărtășești aceleași nostalgii pentru „legații” fotbalului. Așa declarai prin ianuarie, când gândul îți zbura la Cristi Borcea și Gheorghe Ștefan, când te ardea dorul de ei, penalii fenomenului alături de care spuneai că „ai lucrat pentru binele fotbalului”.
Deocamdată, așteptăm să ne spui dacă a fost sau nu ofsaid sau dacă mingea a ieșit din suprafața de joc. Pentru că, vorba românului, mai e mult până departe!
Mult prea multă vanitate, Cristi!”.
Mesajul lui Cristi Balaj
„Cum să-ți asumi public merite pe care nu le ai?
Sunt bucuros să subliniez că Guvernul Grindeanu a emis Ordonanța de Urgență prin care hotărăște ca “Autoritățile administrației publice locale pot aloca sume pentru finanțarea activității sportive în limita a maxim 5% din bugetul aprobat”.
Sunt mândru că ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, al cărui consilier sunt, a reușit împreună cu Guvernul Sorin Grindeanu să vină cu o soluție așteptată de ani de zile de întreg sportul românesc.
Constat însă cu amărăciune și mirare cum oameni care nu au avut nicio contribuție la construcția și promovarea acestei Ordonanțe de Urgență își asumă proiecte care nu le aparțin.
Ca sa fiu mai exact, cei de la Federația Română de Fotbal își însușesc incorect merite, le place să epateze ăi să iasă în prim-plan asumându-și proiecte pe care le fac alții.
Conform frf.ro, federalii lui Burleanu își asumă meritele pentru aceasta ordonanță, menționând că ei sunt inițiatorii acestui demers.
În calitate de consilier al Ministrului Tineretului și Sportului, Marius Dunca, mă simt nevoit să constat că este jignitor din partea FRF să-și însușească acest merit, pentru că Ordonanța mult așteptată a fost inițiată de Guvernul Grindeanu, după o consultare directă pe care a avut-o cu primarii din Romania în cadrul Adunărilor Generale ale Comunelor, Orașelor și Municipiilor, din martie și aprilie.
Ministerul Tineretului și Sportului a început să construiască această Ordonanță la solicitarea celor care investesc sau doresc să investească în sport.
Foarte multe federații, cluburi sau asociații au făcut solicitări – diferite una de alta – dar cu aceeași esență. FRF nu a contat decisiv în această ecuație și nu a participat la construcția acestei Ordonanțe. Faptul că își asumă merite depline este jignitor față de colegii mei de la MTS, alături de care s-a lucrat la acest proiect și față de celelalte ministere care au dat avizele.
Ar fi un hazard dacă ne-am pune la încercare imaginația crezând că o federație care nu este în stare nici măcar să-și clarifice ROAF-ul (se pare că vom avea din nou nevoie de TAS pentru a stabili campioana României!) a avut un rol determinant sau că a fost inițiatoarea acestei legi.
Federația a remis un document pe vremea doamnei ministru Gabriela Szabo, dar probabil că acea hârtie zace alături de propunerea Federației Române de Fotbal prin care solicita ca Federațiile să hotărască dacă Asociațiile Județene au drept de vot în Adunarea Generală. Chiar dacă federalii lui Burleanu spun ca acea propunere a venit de la Federația de Yachting, eu sunt în posesia dovezii care arată exact opusul.
Nu cred că prim-ministrul Grindeanu sau ministrul Marius Dunca, inițiatorii acestei Ordonanțe, aveau nevoie de laudele FRF, atâta timp cât intenția lor a fost de a crea condiții optime în sport, nu să fie periați de federali.
Asa cum am promis când am acceptat funcția de consilier al Ministrului Tineretului și Sportului, sunt fericit că pot ajuta sportul, oferindu-i înapoi o parte din ceea ce mi-a dat de-a lungul carierei”.