ÎN SFÂRȘIT, I-A VENIT RÂNDUL – Se împlinesc vreo zece ani de când se discută prin Parlamentul României despre modificarea Legii pensiilor în vederea regularizării nivelului pensiilor pentru aceleași condiții de muncă.
S-a vorbit mult și fără folos despre recalcularea pensiilor celor care au lucrat în fostele grupe I și II de muncă și au ieșit din câmpul muncii înainte de 1 aprilie 2001. Pentru maramureșeni era o modificare deosebit de importantă, având în vedere că principala ramură a economiei județului a fost industria extractivă și metalurgică. Ne-ar lua timp să enumerăm inițiativele multor parlamentari ai județului care s-au lăudat că problema a fost rezolvată datorită lor, numai că toate așa zisele acțiuni s-au dovedit a fi simple minciuni și vorbe de descântec în timpul campaniilor electorale. Acum trei ani, în timpul guvernării USL, s-a aprobat o lege prin care se îndreptau lucrurile, dar ea, deși a fost promulgată de președintele Iohannis, n-a fost pusă în practică.
Dar să lăsăm trecutul apropiat în seama istoricilor și să salutăm inițiativa Guvernului Grindeanu, care, vineri, a aprobat o hotărâre de completare a normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât să se asigure aplicarea unitară și echitabilă a prevederilor legale referitoare la pensionarii sistemului public de pensii care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/ sau grupa a II-a, ori în condiții deosebite și/ sau condiții speciale de muncă.
„Guvernul a aprobat o completare a normelor metodologice pentru aplicarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. E vorba de pensionarii din sistemul public de pensii ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 ianuarie 2011, pensionari care au desfășurat, înainte de a intra în pensie, activități în locuri de muncă încadrate în grupa I și/ sau grupa a II-a de muncă potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001 — e vorba și de activități în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite și/ sau condiții speciale — pensionari care nu au beneficiat de majorarea punctajelor anuale. Practic, e vorba de regularizarea nivelului pensiilor pentru aceleași condiții de muncă.
E vorba de pensionari ale căror drepturi au fost stabilite potrivit legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001 în baza unor acte normative cu caracter special și recalculate prin OUG 4/2005:nevăzători și persoane cu handicap, persoane pensionate potrivit prevederilor HG 267/’90 privind acordarea unor drepturi personalului din industria minieră, persoane din industria extractivă de petrol și gaze, persoane care și-au desfășurat activitatea în Aviația civilă pentru personalul navigant.
Într-un comunicat de presă al Guvernului se arată că recalcularea drepturilor de pensie conform art. 169 alin. 1 din Legea nr. 263/2010 se realizează, din oficiu, iar drepturile de pensie recalculate se plătesc în etape, astfel: „în luna iulie 2017, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1990 — 31 martie 2001 inclusiv” și, respectiv, „în luna decembrie 2017, în cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 aprilie 2001 — 31 decembrie 2010 inclusiv”.
În situația în care, în urma recalculării, rezultă un punctaj mediu anual mai mic, se menține punctajul mediu anual și cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării.
Grigore Ciascai